Canònica de San Pedro del castell de Loarre
Canónica de San Pedro de Loarre
< anterior Inici Espanya Aragó Osca següent >

Osca

Origen

Hi ha fonts que situen l’ocupació del lloc de Loarre des d’època romana, o fins i tot d’abans, però no semblen prou fiables. En època de la invasió islàmica el lloc no fou ocupat permanentment, es trobava en la línia fronterera entre les terres sota domini musulmà i les que romangueren sota la seva influència, però que no es van ocupar d’una manera estable.

Castell de Loarre
Castell de Loarre

Canonges
agustinians

Castell de Loarre
El castell i canònica de Loarre
Castell de Loarre
Castell de Loarre

Sota el regnat de Sanç III de Navarra, es van conquerir aquestes terres, probablement entre el 1016 i 1020, on poc abans ja s’hi havia aixecat una fortificació cristiana. Degué passar per èpoques de decadència i fins i tot d’una manera temporal, una nova ocupació islàmica, aproximadament entre els anys 1064 i 1070.

Castell de Loarre
L'absis de l'església

La canònica

En època de Sanç III d’Aragó, amb la recuperació definitiva del lloc, es van fer importants obres de construcció al castell, a més de fundar-hi una canònica augustiniana sota l’advocació de sant Pere. Aquest fet caldria situar-lo cronològicament cap el 1070. L’establiment monàstic estava relacionat amb el de San Andrés de Fanlo. La seva vida fou molt curta; els canonges de Loarre i Fanlo participaren en la fundació de Montaragó (1097) on es devien traslladar, i ja no es troba més esmentat com a canònica.

Castell de Loarre
Portal d'entrada
Castell de Loarre
Capitell del portal

Els edificis

El conjunt monumental de Loarre està format per una sèrie complexa d’edificis, bàsicament aixecats en el decurs del segle XI. Les construccions més antigues, a la part superior del conjunt, estarien formades per diferents torres (entre les quals la torre “de la Reina” i torre albarrana), muralles i una capella.

Castell de Loarre
Pas sota l'església
Castell de Loarre
Porta de l'església

Després el conjunt seria ampliat amb una església sota el regnat de Sanç III d’Aragó, aquest interessant edifici s’aixeca sobre l’antic camí d’entrada al recinte superior. Això deixa un pas amb una escalinata d’entrada sota l’església, que dóna accés a la cripta que està situada sota la conca absidal de l’església. A més, es construeixen altres estances al seu voltant. Tot el conjunt va quedar encerclat per un recinte emmurallat, possiblement del segle XIII.

Castell de Loarre
Capitell de la porta de l'església