d'Astúries
Monestir de San Salvador de Cornellana
< anterior Inici Espanya Astúries següent >

Astúries

El monestir de San Salvador de Cornellana fou fundat l’any 1024 per Cristina Bermúdez, filla de Beremund II de Lleó. En aquell acte hom va aportar una església edificada pels mateixos fundadors, a més d’una important dotació de béns i mobiliari litúrgic. Es tractaria, doncs, d’un monestir de tipus familiar que va mantenir aquest estatus fins que la casa fou donada a la congregació de Cluny l’any 1122, desprès de tornar-la a dotar econòmicament, per Suero Bermúdez i la seva esposa Enderquina que es trobaven sense descendència.

San Salvador de Cornellana

Benedictins

Durant la primera època es va anar construint el monestir fins que ja al segle XIV va entrar en decadència, quan ja s’havia desvinculat de Cluny. El 1536 i després d’una etapa en la que va estar sota la direcció d’abats comendataris, el monestir va entrar a formar part de la Congregación de San Benito de Valladolid. Durant el segle XVII, ja amb la estabilitat que comporta aquella nova situació es portaren a terme importants obres de construcció, però malgrat això, el monestir encara conserva ara alguns elements romànics de la primera època, com ara la torre campanar i la capçalera.

Durant el segle XIX va patir els efectes de la guerra del Francès amb una ocupació i el seu incendi final; es va poder recuperar, però amb la desamortització va perdre definitivament la comunitat que l’ocupava. Va tenir diversos usos fins que l’església va recuperar la seva funció.