Monestirs
Monestirs de les
Illes Balears
Monestir de Ses Caputxines de Palma. La Puríssima Concepció
< anterior Inici Espanya

Illes Balears

Ciutat de Mallorca / Palma

següent  >
castellano
cercador contacte facebook

Illes Balears
Mallorca: Ciutat / Palma

En la fundació del monestir de caputxines de Palma hi van participar diverses personalitats, l’empresa fou dirigida per Teresa-Maria Ponce de León que el 1647 havia professat a Saragossa amb el nom de Clara-Maria. El 1662 fou destinada a Mallorca per encapçalar la fundació d’una nova casa, empresa que portava temps desplegant-se amb la intervenció d’Aina de Verí i de Clemència Camporells, abadessa de Santa Margarida de Barcelona. En aquell moment les dificultats es van veure agreujades a causa de la inexistència d’un convent masculí a Ciutat. El 1662 hom va aconseguir el pertinent permís reial i el mateix any ja s’havia establert la primera comunitat formada per Clara-Maria, Clemència i dues companyes més del monestir de Barcelona en unes cases facilitades com aixopluc provisional.

Caputxines
Església de les Caputxines de Palma

Caputxines

 

Caputxines
Església de les Caputxines de Palma
Caputxines
Les Caputxines de Palma

Hom va adoptar les constitucions de la casa de Saragossa, el que va motivar el retorn a Barcelona de Clemència, que havia estat triada com abadessa, càrrec que va passar a ocupar Clara-Maria, el 1664. Després de l’adquisició d’unes cases, va començar la construcció del monestir en el lloc definitiu, on es va traslladar la comunitat el 1668. La compra de terrenys va continuar fins que el 1734 les caputxines disposaven de tota l’illa de cases. La construcció de l’església havia començat el 1682, la primera pedra es va posar el 1687 i fou beneïda el 1695 pel bisbe de Mallorca. D’aquesta època cal destacar la personalitat de sor Dionísia-Bernarda Gómez (1639-1719) una de les monges fundadores i després abadessa. El monestir de caputxines es va mantenir fins el 2007, data en que va passar a càrrec d’una comunitat de Franciscanes TOR (Terç Orde).

Caputxines
Les Caputxines de Palma

Caputxines
Dionísia-Bernarda Gómez (1639-1719)
Il·lustració de Vida prodigiosa y exemplar de la Ven. Madre María Dionisia Bernarda Gomez (1796)
Google Llibres


Bibliografia:
- MURRAY, Donald G.; PASCUAL, Aina; LLABRÉS, Jaume (1992). Conventos y monasterios de Mallorca. Historia, arte y cultura. Palma: Olañeta Ed.
- RIPOLL, Lluís; FERRÀ, Joan M. (1990). Ses Monges Tancades. Consell Insular de Mallorca
- VALENTÍ SERRA DE MANRESA (2002). Les Clarisses-Caputxines a Catalunya i Mallorca. Barcelona: Facultat de Teologia de Catalunya
 

Situació:

El monestir es troba al centre de la ciutat de Palma, prop de la Rambla

Baldiri B. - Maig de 2017