Convent de Sant Domingo de Pollença

Convent del Roser de Pollença / Dominics de Pollença

(Pollença, Part Forana, Mallorca, Illes Balears)

Sant Domingo de Pollença
Claustre

La fundació d’aquesta casa dominica fou impulsada pel mallorquí fra Pere Joan Abrám, nascut el 1525 a Campos i superior del convent de Sant Domingo de Palma des del 1576. Aquest va gestionar l’obtenció de les preceptives llicències, el 1576 es va assignar la capella del Roser per la implantació del nou convent, el 1577 arribava l’autorització de l’orde dominic i el 1578 es prenia possessió del lloc i Pere Joan Abrám era nomenat superior de Sant Domingo de Pollença.

Façana de l'església

La ciutat de Pollença havia sigut el feu més important dels templers a l'illa de Mallorca, quan es va suprimir l'orde, el domini va passar a mans de l'orde de l'Hospital i aquest no va veure bé que s'hi establís una nova comunitat que podria restar influència en el lloc. Els hospitalers tenien a càrrec seu la parròquia i la mateixa capella del Roser que s'havia lliurat als dominics sense el seu consentiment. L'oposició va ser ferma i llarga, arribant a implicar moltes personalitats per dirimir sobre la qüestió, des de Felip II (1587) fins al bisbe de Mallorca (1592) que només van poder desencallar parcialment l'operació.

El 1588 els dominics havien adquirit uns terrenys per aixecar un nou convent amb una renovada oposició dels hospitalers. L'obra de la casa avançava molt lentament a causa dels entrebancs. El 1596 els frares van haver de retornar la possessió del Roser. Malgrat tots els entrebancs, el convent de Sant Domingo va tenir continuïtat fins al 1835, quan fou suprimit.

Portal del claustre