Monestirs
Monestirs de les
Illes Balears
Monestir de Santa Teresa de Jesús de Palma. Les Tereses
< anterior Inici Espanya

Illes Balears

Ciutat de Mallorca / Palma

següent  >
castellano
cercador contacte facebook

Illes Balears
Mallorca: Ciutat / Palma

L’origen del monestir de les carmelites de Palma cal cercar-lo en un reduïda comunitat de dones o beateri formada al voltant d’Elionor Ortiz, del tercer orde carmelità. La fama de santedat que va sorgir al voltant d’Elionor va arribar a les autoritats i aquesta els va manifestar la seva voluntat de fundar una casa a la ciutat donant així pas al procés d’obtenir les autoritzacions pertinents. El germà d’Elionor va intervenir en l’afer oferint el terreny per aixecar el monestir, alhora que intercedia davant el rei, de qui va obtenir el seu vist-i-plau. Les dificultats van sorgir del propi orde del Carme Descalç que no ho veia bé per no disposar en aquell moment de cap casa a l’illa, malgrat tot, el 1617 el bisbe de Toledo va autoritzar la fundació i el trasllat de tres monges des de Guadalajara. Mentrestant el beateri inicial s’havia traslladat a unes cases on el 1616 el bisbe hi va beneir una església dedicada a la llavors beata Teresa de Jesús.

Santa Teresa
Monestir de Santa Teresa de Palma

Carmelites
descalces


 

Santa Teresa
Santa Teresa de Palma
Portal
Santa Teresa
Santa Teresa de Palma
Portada de l'església (s. XVII)

El 1617 van arribar les monges de la Península, una de les quals fou elegida priora del monestir. La duresa de la vida conventual fou un inconvenient per Elionor, delicada de salut, i es va veure obligada a deixar la comunitat el que de retruc va provocar la retirada del recolzament de la seva família al nou monestir, la fama de santedat no la va abandonar i a la seva mort (1650) fou enterrada al convent del Carme, quan aquest es va enderrocar després de la desamortització les seves restes van anar a la catedral i el 1909 a aquest monestir de Santa Teresa. Que Elionor no ingressés al monestir va significar un entrebanc pel seu desenvolupament, malgrat tot la comunitat va poder adquirir altres finques per poder començar les obres del monestir i els annexos corresponents. La construcció de l’església va començar el 1624 i fou beneïda el 1637.

Santa Teresa
Santa Teresa de Palma
L'església (s. XVII)

Santa Teresa
Santa Teresa de Palma
Retaule major
Santa Teresa
Santa Teresa de Palma
Claustre
Il·lustració de Die Balearen (1897)
The British Library

Bibliografia:
- MURRAY, Donald G.; PASCUAL, Aina; LLABRÉS, Jaume (1992). Conventos y monasterios de Mallorca. Historia, arte y cultura. Palma: Olañeta Ed.
- PASCUAL, Aina; LLABRÉS, Jaume (1996). El monasterio de Santa Teresa de Jesús de Palma. Ajuntament de Palma
- PERELLÓ FERRER, Antònia Mª (1985). Esglésies dels segles XVII i XVIII a Ciutat de Mallorca. Palma: Moll
- RIPOLL, Lluís; FERRÀ, Joan M. (1990). Ses Monges Tancades. Consell Insular de Mallorca
 

Situació:

El convent es troba al centre de la ciutat de Palma, a la Rambla

Baldiri B. - Maig de 2017