Monestirs
Monestirs de les
Illes Balears
Monestir de Sant Jeroni de Palma. Santa Elisabet
< anterior Inici Espanya

Illes Balears

Ciutat de Mallorca / Palma

següent  >
castellano
cercador contacte facebook

Illes Balears
Mallorca: Ciutat / Palma

La primera notícia de l’assentament d’una comunitat de tipus cenobític en aquest indret és la d’un grup de beguins el 1317 del que hom coneix el nom del seu cap: Antic de Vic. Hi ha la possibilitat que aquesta comunitat tingués un origen més antic i que el 1317 es traslladés a aquest indret. El 1335 aquella comunitat es va dissoldre i seguidament (1336) s’hi va instaurar una de terciàries franciscanes que va prendre possessió del lloc, que els fou donat a perpetuïtat, l’existència en el moment fundacional d’una comunitat ja formada de sis persones fa pensar en la possibilitat d’un trasllat des d’un emplaçament anterior. Aquesta comunitat tenia un caràcter similar a l’anterior tant pel que fa a proximitat amb el pensament franciscà com en que no es tractava de comunitats sotmeses a cap regla oficial, pel que estrictament no s’ha de considerar un monestir. La casa es va posar sota l’advocació de santa Elisabet d’Hongria.

Sant Jeroni
Església del monestir de Sant Jeroni de Palma

Beguins


Terciàries
franciscanes


Jerònimes

 

Sant Jeroni
Monestir de Sant Jeroni de Palma
Portal de l'església
Sant Jeroni
Monestir de Sant Jeroni de Palma
Portal de l'església

Les terciàries van bastir durant la primera meitat del segle XV una nova església, a partir del 1451 comencen a trobar-se denúncies contra aquelles dones i la cosa va continuar fins que el 1472 la comunitat fou expulsada per les autoritats eclesiàstiques encara que va tenir continuïtat fins les acaballes del segle XV en un altre indret. En aquesta època es treballava en l’establiment de l’Estudi General i hom va pensar en ocupar la casa de Santa Elisabet per aquesta institució el que fa sospitar que tot plegat s’aprofités per aconseguir la seva disponibilitat. El cert és que finalment la casa fou lliurada a una nova comunitat de monges jerònimes.

Sant Jeroni
Monestir de Sant Jeroni de Palma
Sant Gregori el Gran
Pere Terrencs (s XV-XVI)
Museu Diocesà de Mallorca
Sant Jeroni
Monestir de Sant Jeroni de Palma
Sant Agustí
Pere Terrencs (s XV-XVI)
Museu Diocesà de Mallorca

Sant Jeroni
Monestir de Sant Jeroni de Palma
Portal de l'església

El 1485 es va fundar el nou monestir habitat per monges de l’orde de Sant Jeroni, la primera comunitat estava formada, entre altres, per dues canongesses agustinianes procedents del Puig de Pollença, Violant Dameta i Margarida Santjoana, que van passar a l’obediència de l’orde de Sant Jeroni, també seguidor de la Regla de Sant Agustí. A aquestes dues s’hi va afegir en un primer moment Maciana Busqueta i després Praxedis Albertina, mallorquina que havia professat a Sant Maties de Barcelona d’on era monja, aquesta es va traslladar a Palma per instruir la resta de la comunitat segons els costums jerònims fins que sis anys després va tornar altre cop a Barcelona. El monestir va conservar l’advocació de Santa Elisabet tot i que també es troba esmentat com monestir de Sant Jeroni.


La bona situació de la casa va permetre que el 1530 hi sortís una nova comunitat que es va desplaçar al Puig de Santa Magdalena d’Inca on van fundar un nou monestir, que poc després es va desplaçar a l’església de Sant Bartomeu, motiu pel que ara és conegut com monestir de Sant Bartomeu. Malgrat la marxa d’algunes monges, la comunitat era prou nombrosa com per pensar en una ampliació de l’església, que es va portar a terme en la segona meitat del segle XVI. Va seguir el seu camí fins el segle XIX que va portar greus entrebancs a la casa, el més greu foren els decrets de 1835 relacionats amb la desamortització i supressió de cases monàstiques, que van afectar sobretot les masculines. Malgrat tot, a mitjan de segle va començar la seva recuperació, després encara patiria els efectes de la guerra Civil, amb un bombardeig el 1937. El 2015 la comunitat va deixar el monestir de Ciutat i es va traslladar a Sant Bartomeu d’Inca.

Sant Jeroni
Monestir de Sant Jeroni de Palma
Sant Jeroni
Monestir de Sant Jeroni de Palma
Relleu amb sant Jeroni

Bibliografia:
- ESTELRICH, Josep (2002). El monestir de Santa Elisabet. Beguins, terceroles, jerònimes. Mallorca 1317-2000. Palma: Documenta Balear
- MURRAY, Donald G.; PASCUAL, Aina; LLABRÉS, Jaume (1992). Conventos y monasterios de Mallorca. Historia, arte y cultura. Palma: Olañeta Ed.
- RIPOLL, Lluís; FERRÀ, Joan M. (1990). Ses Monges Tancades. Consell Insular de Mallorca
 

Situació:

El monestir de Sant Jeroni (o Santa Elisabet) es troba a llevant del centre històric de Palma

Baldiri B. - Maig de 2017