Monestir de La Asunción de Castil de Lences

Santa Clara / Clarisses de Castil de Lences / Lençes

(Poza de la Sal, Burgos)

La Asunción de Castil de Lences

Castil de Lences té el seu origen en una fortificació aixecada quan es va recuperar el territori als sarraïns. L’any 1389 (altres fons ho situen en l'any 1282), Sancha de Rojas, vídua i sense fills, va impulsar la fundació d’un monestir de clarisses en el solar del castell que havia donat nom a la població, en el mateix document de la fundació, Sancha també va dotar la casa amb béns i rendes que havien d’ajudar l’establiment i garantir la seva continuïtat.

Es van fer venir quatre monges del monestir de Santa Clara de Burgos que van començar la vida monàstica sota la direcció de la primera abadessa, Gracia López de Callón. L’església tenia també funcions parroquials i la comunitat aquí reunida estava assistida pels franciscans de San Bernardino de Poza de la Sal, inicialment seguia la regla de Santa Clara, però més endavant van adoptar la d’Urbà IV, per facilitar la gestió dels assumptes econòmics, qüestió imprescindible en una comunitat aïllada, immersa en el món rural i apartada de les grans aglomeracions urbanes.

Tenia una comunitat nombrosa que va poder impulsar obres de construcció relativament importants en el segle XVIII. Després es trobaria amb els infortunis de la primera meitat del segle XIX, que va poder suportar sense entrebancs gràcies al seu aïllament i, a més acollir altres comunitats que van patir exclaustracions. El 1931 fou víctima d’un incendi, del que es va poder recuperar, actualment encara manté la seva activitat.