Castella i Lleó
Priorat de Santa María de Cluny, o de Cluniaco
< anterior Inici Espanya Castella i Lleó Lleó següent >

Lleó

Tot i que hi ha fonts que situen en aquest lloc la fundació d’un establiment vinculat a l’abadia francesa de Cluny ja en l’any 1070, no és fins el 1120 quan la reina Urraca de Lleó (1081-1126) lliura l’església de San Nicolás de Burbia a aquella abadia amb la finalitat de fundar un monestir. Possiblement van arribar monjos francesos per fer efectiva la iniciativa entre el 1120 i el 1126; el primer prior, Galdricum, es troba esmentat el 1131. La casa estava governada des de Cluny, qui nomenava els priors que l’havien de regir.

Colegiata de Villafranca del Bierzo
Actual col·legiata de Villafranca del Bierzo

Cluniacencs

Col·legiata de Santa María

Un enfrontament entre Cluny i el bisbat d’Astorga amb motiu dels drets sobre l’establiment va acabar amb una butlla papal que reconeixia els drets de la casa francesa alhora que obligava al pagament d’un impost al bisbat, per evitar més litigis, el 1189 el papa Climent III va emetre una butlla prohibint la construcció de cap assentament monàstic dins el límits del priorat de Villafranca, cosa que no va poder evitar, produint-se en el futur noves desavinences. A mitjan del segle XIII el lloc es trobava en decadència, estat de coses que es va allargar en el temps, trobant-se en el segle XIV en ruïna física, tant l’església com les altres dependències, relaxació dels costums i pèrdua dels béns.

A causa del lamentable estat del priorat, el papa Climent VII el va suprimir el 1529 convertint-lo en col·legiata secular depenent del bisbat d’Astorga. Els marquesos de Villafranca, Pedro de Toledo (1484-1553) i la seva esposa María Osorio y Pimentel (1495?-1539) edificaren el 1532 una nova església col·legiata, categoria que mantindrà fins a finals del segle XIX, quan esdevingué parròquia.

Interior de la col·legiata

Cúpula