Castella i Lleó
Monestir de Santa Clara d'Astudillo
< anterior Inici Espanya Castella i Lleó Palència següent >

Palència

La fundació del convent de clarisses es va portar a terme gràcies a la voluntat de María de Padilla, amant de Pere I el Cruel. Aquesta dona de família noble era natural d’Astudillo i per aquest motiu es va decantar per fer la fundació en aquesta població. L’any 1353 va fer les gestions pertinents davant les autoritats civils i religioses. L’any següent va arribar la llicència del papa Innocenci VI i van començar les obres; la fundació es va formalitzar l’any 1356. A més d’això, la fundadora va dotar econòmicament l’establiment, amb béns i rendes, a més el rei Pere li va concedir privilegis.

Santa Clara d'Astudillo

Clarisses

Escut a la porta de l'església
El presbiteri

Tractant-se d’una fundació reial (tenia el títol de “Real Monasterio”), el monestir va estar ocupat per monges procedents de la noblesa i famílies castellanes importants. Va tenir una vida pròspera durant segles, tot i que amb episodis adversos, com ara una ocupació militar a mitjan del segle XVI. Al segle XVII la comunitat va limitar el nombre de monges per poder garantir el seu manteniment.

Tabernacle al cor monàstic

La desamortització de 1835 va acabar amb les rendes que percebia la comunitat per seu sosteniment. Les monges no es van veure obligades a abandonar-lo; és més, entre el 1868 i 1870 van acollir la comunitat de clarisses de Carrión de los Condes, i entre 1870 i 1872 la d’Aguilar de Campoo. El monestir ha sigut restaurat, conserva l’església gòtica i el palau amb elements mudèjars.

Volta de l'església
Teginat de l'església