Monestir de Monsalud

Monasterio de Nuestra Señora de Monsalud / Mons Salutis

(Córcoles, Guadalajara)

Monestir de Monsalud (1989)

Segons la tradició, el monestir de Monsalud s'hauria fundat l'any 1140 amb el suport d'Alfons VII de Lleó, tenint com a precedent un assentament anterior, del 1138. Aquesta data fundacional ha estat discutida a causa de no disposar de cap document de l'època que ho pugui autenticar. Al monestir hi havia una inscripció, ara perduda, que ho afirmava, tot i que, segurament, es tractava d'un epígraf commemoratiu fet anys després.

El cert és que el primer document que esmenta aquest monestir porta la data de 1167, quan la casa ja estava en ple funcionament. A partir d’aquí els esments al monestir són més abundants, es tracta, sobretot de documentació reial, de donacions de béns. L’escassetat de documentació està motivada per la pèrdua de l’arxiu l’any 1437, a causa d’un incendi. Durant la segona meitat del segle XII, Monsalud va mantenir una estreta relació amb Calatrava, alguns cavallers d’aquest orde foren enterrats en aquest indret. El 1250, una butlla del papa Innocenci IV confirmava els béns del monestir, molts dels seus abats venien de terres franceses, la casa era filla d’Escaladieu (Alts Pirineus), que havia participat en la seva fundació.

La casa es va beneficiar de l’afluència de devots i del prestigi que li donava la presència de lo imatge de la Mare de Déu de Monsalud, del molta veneració. Gràcies a això, en el decurs dels anys, es van poder emprendre obres de construcció que van enriquir arquitectònicament les dependències monàstiques, especialment durant el segle XVI, després d’un període de decadència. La vida religiosa va acabar el 1835 amb la desamortització i va comportar la pèrdua dels seus béns, l’abandó i les destrosses en les construccions. Malgrat tot, encara es conserva un bon gruix de les seves estructures, en procés de restauració.

Filiació de Monsalud

Església