de Cantàbria
Monestir de San Pedro de Cervatos
< anterior Inici Espanya Cantàbria següent >

Cantàbria

El monestir i col·legiata de San Pedro de Cervatos està situat en una important via de comunicació que ja des d’època antiga unia la costa cantàbrica amb la Meseta. L’església actual té el seu origen en un monestir del que hom sap ben poca cosa, hauria estat fundat entre els segles VIII i IX, a l’època en que la monarquia asturiana va encarregar-se de la repoblació d’aquest territori. La primera notícia que hom disposa d’aquesta casa és la concessió d’un fur pel comte de Castella Sanç García, l’any 999. En el futur el monestir de Cervatos fou beneficiari de donacions, privilegis i confirmacions del fur esmentat, pel que va esdevenir un centre religiós i de poder molt influent.

San Pedro de Cervatos

Benedictins ?

Canonges agustinians ?

Moreruela
Publicada a Boletín de la Sociedad Española de Excursiones (1905)

Durant el segle XII es va aixecar l’església actual i el 1186 la monarquia, propietària i benefactora de la casa fins aquell moment la va lliurar (de fet es va tractar d’una permuta amb Santa Eufemia de Cozuelos, a Palència) al bisbat de Burgos fet que podria significar la seva transformació en canònica. En aquest sentit no hi ha notícies clares del tipus de monestir que es tractava, potser era ja una canònica des del començament, però amb seguretat des del 1186. Més endavant s’esmenta sovint el capítol de canonges de San Pedro de Cervatos. Es conserva una bella església romànica del segle XII, de nau única i amb construccions adossades al nord.

Moreruela