de Cantàbria
Monestir de San Martín de Turieno. Santo Toribio de Liébana
< anterior Inici Espanya Cantàbria següent >

Cantàbria

Alfons I fou un dels primers monarques d’Astúries, aquell regne va començar la seva expansió des d’aquest territori. A la comarca de Liébana, on es troba el monestir, es van fundar diversos assentaments monàstics i Alfons I (739-757) fou un dels seus impulsors, dintre de la seva política d’assentaments amb la finalitat de consolidar les tasques de repoblació. Els detalls de la fundació d’aquest establiment estan envoltats de llegendes que fins i tot mantenen relats contradictoris, una d’elles té com a protagonista el bisbe Toribi d’Astorga que en el segle V hauria portat de Terra Santa la relíquia de la Vera Creu. Una segona llegenda parla d’un altre Toribi i uns companys seus, cenobites, que es van establir en aquestes terres en el segle VI fundant un monestir dedicat a sant Martí. Malgrat que caldria situar l’origen del monestir en època del rei Alfons I, no és fins el 828 que hom té constància de la seva existència. Possiblement en època de la invasió sarraïna (segle VIII) hauria arribat gent de les terres del sud, portant amb ells les preuades relíquies.

Santo Toribio de Liébana

Prebenedictí

El document del 828 és una donació a favor del monestir, establiment que s’anava desenvolupant de manera similar a altres en aquest territori que per la seva situació geogràfica estava poc exposat a les possibles incursions islàmiques. En aquella època la casa era coneguda com San Martín de Turieno (potser en referència a sant Martí de Tours), l’arribada de les relíquies de sant Toribi d’Astorga contribuiria al seu desenvolupament gràcies a l’afluència de devots. Durant el segle X es registra una època de màxima vitalitat del monestir i hom troba nombroses donacions al seu favor, situació que tindria continuïtat durant el segle XI.

Santo Toribio
Sant Toribi
Representat a Diario Sagrado y kalendario general (1779)

El 1125 hi ha un canvi en aquesta casa, quan comença a ser coneguda amb l’advocació de San Martín y Santo Toribio, fins que a partir del 1181 només com Santo Toribio de Liébana. El 1183 el rei Alfons VIII de Castella va donar el monestir i els seus béns al comte Gómez que seguidament donaria a San Salvador d’Oña, esdevenint un priorat d’aquell monestir burgalès. Durant el segle XIII es va reedificar, ja en estil gòtic. Durant els segles següents la casa va passar una certa decadència però menys accentuada que altres monestirs del territori, segurament per la presència de la Vera Creu, molt venerada. Va mantenir-se amb activitat fins l’exclaustració, el 1835. Després hi va tornar la vida conventual, a partir del 1961, amb una comunitat franciscana.

Imatge de Rubén Ojeda a Wikimedia Commons

El Lignum Crucis de Santo Toribio de Liébana
Imatge de Francisco J. Díez Martín a Wikimedia Commons

El Beat de Liébana

Un dels personatges més coneguts en relació al monestir de San Martín de Turieno és Beat de Liébana, considerat sant. Aquest personatge va viure durant el segle VIII i fou monjo d’aquest monestir, on a finals del segle VIII va escriure el Comentari a l’Apocalipsi una obra que es va difondre àmpliament, molt coneguda a partir de les seves còpies, els “beats” o “beatus”. Algunes d’aquestes còpies es van il·lustrar amb miniatures que les han fet singulars. Hom coneix gairebé una trentena de beats, alguns ben conservats però altres molt fragmentaris.

Santo Toribio
Beat de Liébana