Monestirs
Monestirs de
La Rioja
Monestir de Santa María de La Estrella
< anterior Inici Espanya Rioja Logronyo següent >
castellano
cercador contacte facebook

La Rioja

Aquesta casa té el seu origen en una ermita dedicada a Nuestra Señora de la Encina aixecada en el segle XI en el lloc on es trobava una font considerada miraculosa. Aquella església era també coneguda com La Estrella per l’arbre on es va aparèixer la Mare de Déu que tenia un estel en una de les seves branques. Amb el temps La Estrella va esdevenir una de les possessions del monestir jerònim de San Miguel del Monte fundat a partir del 1398 no lluny d’aquest lloc, però geogràficament pertanyent a la província de Burgos. El bisbe de Calahorra, Juan de Guzmán, l’havia donat a San Miguel el 1403. La Estrella i el seu entorn estava millor situat que el del propi monestir i el 1419 una butlla del papa Martí V va autoritzar la fundació d’una casa monàstica en aquest lloc, que inicialment portava el nom de Santa María de la Granja, quedant el de San Miguel del Monte com una simple dependència d’aquest.

La Estrella
La Estrella


Jerònims
 

La Estrella
Mur de l'antic monestir

La Estrella
La Estrella


Però finalment la comunitat jerònima es va dividir i el 1426 hom va autoritzar que una part tornés a San Miguel, de manera que van quedar definitivament els dos monestirs. El 1423 havia començat la construcció de l’església del nou monestir que va esdevenir un centre important de l’orde dels jerònims. En aquest lloc hi va estudiar i treballar el pintor Navarrete “el Mudo” (1526-1579) que va seguir la seva activitat com a pintor de Felip II a El Escorial. Després d’una llarga etapa de decadència (segles XVII i XVIII), el monestir de La Estrella va patir els efectes de la guerra del Francès, amb una exclaustració temporal, i els de la desamortització de 1835 que va acabar de manera definitiva amb la vida monàstica i va portar la pèrdua de la major part dels béns mobles i immobles. Després de passar per mans diverses, des del 1951 el lloc és ocupat pels germans de La Salle.

La Estrella
Claustre de La Estrella


La Estrella
Claustre de La Estrella

La Estrella
Claustre de La Estrella

La Estrella
Claustre de La Estrella


La Estrella
Interior de l'església amb la imatge actual de la Mare de Déu

La Estrella
Vitrall que evoca la fundació del monestir

La Estrella
Nau de l'antic monestir


La Estrella
La Estrella

La Estrella
Sant Jeroni penitent (segle XVI)
Atribuït a Navarrete "el Mudo"
Procedent del monestir de La Estrella
Museo de la Rioja

La Estrella
Sant Miquel Arcàngel (segle XVI)
Atribuït a Fray Vicente de Santo Domingo
Procedent del monestir de La Estrella
Ara a l'església de Briones


Bibliografia
-
CADIÑANOS BARDECI, Inocencio (1986). El Monasterio de la Estrella y Navarrete el Mudo. Boletín de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando. Núm. 63
- FERNÁNDEZ PARDO, Frsncisco (1995). Navarrete "el Mudo" pintor de Felipe II. Logronyo; Ibercaja

 

Situació:

Entre Logronyo i Haro, al nord de San Asensio, on pertany


Monestir de La Estrella

Baldiri B. - Abril de 2013