La Rioja
Monestir de Santa María la Real de Nájera
< anterior Inici Espanya Rioja Logronyo següent >

La Rioja

Orígens

El monestir de Santa María la Real de Nájera es va fundar en čpoca de Garcia Sanxes III el de Nájera (1020?-1054). Segons s’explica, aquest monarca va trobar, mentre caçava, una cova on hi havia una imatge de la Mare de Déu amb un ram de flors i una campana. A causa d’aquest fet extraordinari, el rei va decidir aixecar una església, que es va consagrar el 1052 amb presčncia del propi fundador, Garcia el de Nájera, i altres monarques: Ferran I de Lleó, Ramir I d’Aragó i el comte Ramon Berenguer I de Barcelona.

Santa Maria la Real de Nájera
L'església

Canonges

Retaule major

El cor

Fundació

En aquell mateix moment el rei hi va fundar una col·legiata, que va dotar de molts béns i privilegis pel seu sosteniment. El 1079 aquest monestir va passar ser un priorat cluniacenc, i una comunitat benedictina es va afegir a la dels canonges que hi residien des de la fundació. Aquesta situació es va mantenir fins el 1228, quan es van separar les dues comunitats.

Entre els segles XIII i XIV la casa va viure un període de decadčncia, tant pel que fa a l’estat material de les construccions, com per la seva situació espiritual.

El cor

Reconstrucció

Durant el segle XV el monestir va passar per un període de puixança i hom va començar la reconstrucció dels edificis i del seu mobiliari. Des del 1486 s’havia independitzat de Cluny i el 1513 va passar a formar part de la Congregación de San Benito de Valladolid.

El cor

El cor

Decadčncia

Durant la Guerra del Francčs, el monestir fou ocupat i saquejat; el 1835, amb la desamortització, els monjos el van abandonar i fou víctima de més saqueigs. Després el lloc va passar a tenir diversos usos. Des del 1895 el lloc és ocupat per una comunitat de franciscans.

El cor

El cor

Panteó Reial

El monestir conserva una llarga sčrie d’enterraments de personatges il·lustres, des dels fundadors (Garcia el de Nájera i la seva esposa Estefania de Foix), el seus fills Sanç Garcés IV (i la seva esposa Placencia), Ramir de Navarra (?-1083) i Ramon de Navarra (?–1079?). Sanç Garcés II de Pamplona (935?-994) i la seva esposa Urraca de Castella (935?-1007?). Blanca de Navarra (1135?-1156). Beremund III de Lleó (1017-1037). Sança de Castella (1130?-1177). Sanç VI el Savi, de Navarra (1132-1194).

Mare de Déu gňtica, a la cova

Panteó Reial

Els edificis

Es conserva la cova excavada a la roca, la part més antiga del conjunt i que seria l’escenari de la histňria de la fundació de l’església. Aquí es conserva una imatge gňtica de la Mare de Déu.

Davant aquesta cova es troba el Panteó Reial, amb els sepulcres dels monarques esmentats anteriorment, obra del segle XVI. El conjunt es complementa amb una ŕmplia sčrie d’enterraments de nobles. Cal destacar el sepulcre de Blanca de Navarra, obra del segle XII, esplčndidament decorat.

L’església, de tres naus és obra del segle XV. Conserva un retaule barroc del segle XVII que conté l’antiga imatge romŕnica de Santa María la Real. També es conserva en bon estat el cadirat del cor (1493-1520).

El claustre és una obra de grans dimensions, iniciat cap el 1517. Aquí es conserven els sepulcres de Diego López de Haro i la seva esposa. A la galeria de llevant hi ha la porta De los Reyes, que comunicava amb el refetor i la sagristia. També des del claustre es pot accedir a la capella de la Veracruz, amb més enterraments.

Sepulcres de Diego López de Haro i la seva esposa

Volta renaixentista