Normandia
Abadia de Notre-Dame de Valmont
< anterior Inici França Normandia Sena Marítim següent >

Sena Marítim

El monestir de Valmont (Vallemonte) fou fundat i dotat el 1169 per Nicolas d'Estouteville (+1177), consta que depenia de l’abadia de Notre-Dame d’Hambye (Manche) que segurament va aportar la primera comunitat a la nova casa. El 1181 els fills del fundador van confirmar la primera donació, alhora que hi van aportar encara més béns. Valmont va patir especialment dels infortunis propis de les diferents èpoques, a més d’altres desastres. Durant la guerra dels Cent Anys va resultar saquejada en diverses ocasions (entre altres, l’any 1419). Altre cop va tornar a patir els efectes de la guerra (de Religió) que van arribar-hi en diferents ocasions, com ara l’any 1589. Al segle següent encara es trobava en profunda decadència, agreujada per un gran incendi el 1671.

Valmont
Abadia de Valmont

Valmont
Abadia de Valmont

Valmont
L'abadia de Valmont
Dibuix de Louis Boudan, 1702
Bibliothèque nationale de France

El 1676 hom va intentar la seva incorporació a la congregació de Saint-Maur. Cap el 1710 l’església va caure en ruïna i el 1731 consta que encara es trobava en ruïnes i s’esperava la seva total demolició. El 1753, finalment, els maurins es van fer càrrec de la casa i de la seva restauració. Encara un llamp va afectar l’estructura de l’església (1789) i la Revolució va impedir la seva restauració; el 1791 l’abadia que havia estat abandonada per la comunitat va passar a mans particulars. El 1994 hi va arribar la comunitat de monges de Notre-Dame du Pré, una antiga abadia fundada cap el 1046 a Saint-Pierre-sur-Dives i poc després traslladada a Saint-Désir, a tocar de Lisieux (Calvados). En aquell moment l’església es trobava en ruïnes.

Valmont
Abadia de Valmont