Priorat de Saint-Pierre de Souvigny

Alier següent >
contacte

Alier

Cap el 916 el noble Aymard de BorbóAymard (o Ademar) de Borbó

Senyor de Borbó, es troba a l'origen de la Casa de Borbó. El 912 va rebre de Carles III el Simple el senyoriu de Souvigny
va donar unes propietats que tenia a Sauvigny, que incloïen una església dedicada a sant Pere, a l’abadia de Cluny fundada pocs anys abans. Poc després començaria la vida monàstica en aquest lloc com a priorat depenent de la gran abadia borgonyona. Aquesta casa va créixer i desenvolupar-se gràcies a les figures dels sants Maiol i Odiló, a més de la casa de Borbó que la va protegir. El 994, Maiol, abat de Cluny, que es trobava de pas mentre anava de camí a l’abadia de Saint Denis, va morir aquí, el seu cos va restar en aquest lloc per la pressió popular local i aviat fou considerat sant, esdevenint objecte de devoció, alhora que hom li atribuïa molts miracles.

Souvigny

Cluniacencs

Souvigny
Souvigny
Souvigny
L'església des del sud

Odiló, deixeble i successor de sant Maiol al cap de l’abadia de Cluny va fer estades a Souvigny on hi va impulsar la construcció d’una nova església. Sant Odiló de Cluny també va morir a Souvigny, l’any 1049. La devoció popular als sants Maiol i Odiló va seguir en els anys i segles següents. El 1063 es va consagrar l’església nova, un edifici de tres naus a les que poc després s’hi va afegir una àmplia galilea, d’altra banda es van dignificar els sepulcres dels sants abats, el 1095 el papa Urbà II va inaugurar una tomba monument al centre de la nau on es reuniren les restes de Maiol i Odiló. Al segle XII encara s’afegiren dues naus més a les tres existents, esdevenint una gran església de cinc naus.

Souvigny
Interior de l'església

L’afluència de pelegrins i, sobretot, el mal estat en que es trobava l’església antiga va obligar la seva reconstrucció en el segle XV, ja en estil gòtic. En aquella obra es va refer la capçalera i per altra banda l’església perdé la galilea. L’armari de relíquies dels sants és d’aquesta època, moment en que s’hi van traslladar les relíquies però mantenint un monument funerari en el lloc d’enterrament, amb els vults dels abats. Paral·lelament i sobretot en els segles XVII i XVIII es reconstruïren diverses dependències monàstiques, claustre, etc. El 1791 la comunitat monàstica es va veure obligada a dispersar-se a causa de la Revolució. L’església patí mutilacions, es destruïren els sepulcres dels sants i es van perdre la major part de relíquies i de la biblioteca. Finalment l’església esdevingué una parròquia salvant-se de la seva destrucció. El 1837 va rebre protecció de l’administració amb la seva declaració de monument històric. El 2001 es va excavar el sepulcre dels sants i es va poder reconstruir amb els elements trobats.

Souvigny
Sant Maiol representat a l'armari de les relíquies