Sant Odiló de Cluny, abat

Odilon de Cluny

Sant Odiló de Cluny
Sant Odiló representat a l'armari de les relíquies
de Saint-Pierre de Souvigny

Odiló era de família noble, fill de Béraud de Mercœur, va néixer en aquesta vila de l’Alt Loira entre el 961 i 962. Es va formar religiosament a la canònica de Saint-Julien de Brioude (Alt Loira). Al priorat de Sauxillanges (Puèi-Domat) va conèixer l’abat Maiol de Cluny i gràcies a ell, va entrar a formar part de la comunitat de l’abadia de Cluny (Saona i Loira). A la mort de Maiol (el 994) fou elegit abat d’aquell monestir, càrrec que ocuparia fins a la seva mort, el 1049.

Relacionat amb:

Sant Odiló de Cluny
Sant Odiló de Cluny
Les images des saints (Jacques Callot, 1636)
Bibliothèque nationale de France

Durant el seu mandat, els costums cluniacencs es van expandir, vinculant monestirs existents i també fundant altres de nous: Paray-le-Monial (Saona i Loira, el 999), La Volte (Lavoûte-Chilhac, prop de la seva vila natal, el 1025) entre molts altres. El 1024 va aconseguir del papa Joan XIX el privilegi d’exempció per a totes les cases cluniacenques, que va ajudar al desenvolupament del mateix orde cluniacenc. Odiló, ja malalt, va morir al priorat de Saint-Pierre de Souvigny (Alier), on fou enterrat i venerat gràcies a la fama de taumaturg. A la segona meitat del segle XIII es van refer les tombes de Maiol i Odiló, amb un monument funerari doble situat al mig de la nau fins que la Revolució (1793) el va destruir, ara s'ha excavat i restaurat.

Sant Odiló de Cluny
Sepulcres de sant Maiol i sant Odiló