Sant Odiló de Cluny, abat
< índex castellano >

Odiló era de família noble, fill de Béraud de Mercœur, va néixer en aquesta vila de l’Alt Loira entre el 961 i 962. Es va formar religiosament a la canònica de Saint-Julien de Brioude (Alt Loira). Al priorat de Sauxillanges (Puèi-Domat) va conèixer l’abat Maiol de Cluny i gràcies a ell va entrar a formar part de la comunitat de l’abadia de Cluny (Saona i Loira). A la mort de Maiol (el 994) fou elegit abat d’aquell monestir, càrrec que ocuparia fins la seva mort, el 1049.
 

Souvigny
Sant Odiló representat a l'armari de les relíquies
de Saint-Pierre de Souvigny
 

Souvigny
Sepulcres de sant Maiol i sant Odiló
Abadia de Souvigny

 

Abadia de Cluny
Abadia de Cluny

1 de gener - Té relació amb:
- Abadia de Cluny (Saona i Loira)
- Saint-Julien de Brioude (Alt Loira)
- Saint-Pierre de Souvigny (Alier)
- Sainte-Croix de La Volte (Alt Loira)

Odiló
Sant Odiló de Cluny
Les images des saints (Jacques Callot, 1636)
Bibliothèque nationale de France

Durant el seu mandat els costums cluniacencs es van expandir, vinculant monestirs existents i també fundant altres de nous: Paray-le-Monial (Saona i Loira, el 999), La Volte (Lavoûte-Chilhac, prop de la seva vila natal, el 1025) entre molts altres. El 1024 va aconseguir del papa Joan XIX el privilegi d’exempció per a totes les cases cluniacenques, que va ajudar al desenvolupament del mateix orde cluniacenc. Odiló, ja malalt, va morir al priorat de Saint-Pierre de Souvigny (Alier) on fou enterrat i venerat gràcies a la fama de taumaturg. A la segona meitat del segle XIII es van refer les tombes de Maiol i Odiló, amb un monument funerari doble situat al mig de la nau fins que la Revolució (1793) el va destruir, ara s'ha excavat i restaurat.
 

La Volte
Monestir de La Volte
 
Souvigny
L'abadia de Souvigny

Bibliografia:
- CHEVALIER, Pascale; i altres (2004). La fouille des tombeaux des saints abbés de Cluny, Mayeul et Odilon et les pèlerinages à Souvigny. Bulletin Monumental. Vol. 162/2

-
GUÉRIN, Paul (1888). Les Petits Bollandistes. Vies des saints de l’Ancien et du Nouveau Testament... Vol. 1. París:
- ROUX-PERINO, Julie (2008). Cluny. Vic-en-Bigorre: MSM
 
Baldiri B. - Agost de 2015
Tornar