Monestirs de Nova Aquitània
Priorat de Saint-Macaire
Prieuré de Saint-Macaire / Saint-Laurent / Saint-Sauveur / Sent Macari / Sanctus Macarius
< anterior Inici França Nova Aquitània Gironda següent >

Gironda

Explica la tradició que sant Martí va enviar el seu deixeble Macari a aquestes terres per evangelitzar-les, quan va morir els seus companys el van enterrar en una capella dedicada a Saint-Laurent, al lloc de Ligena, vila de que després prendria el nom de Sant-Macaire en memòria del personatge. Sembla que la devoció que van despertar les relíquies del sant va motivar que el 1027 es traslladessin a Bordeus tot i l’oposició de Saint-Macaire, potser ja en qualitat de priorat. La tradició, mal documentada, esmenta que el duc Guillem d’Aquitània va donar la vila de Saint-Macaire a l’abadia de Sainte-Croix de Bordeus, altres versions indiquen que va donar el priorat de Saint-Macaire i els seus béns. El cert és que els litigis entre els dos llocs es van perllongar en el temps, el 1170 les relacions ja s’havien normalitzat.

Saint-Macaire
Façana de l'església de Saint-Sauveur

Saint-Macaire
Façana nord amb el campanar (s XV)

Saint-Macaire
Portal de ponent

D’altra banda i segons indica una inscripció, el 1040 es va consagrar l’església del priorat, segurament ja dedicada a Saint-Sauveur. Aquell edifici fou reemplaçat el segle XII per l’església actual després que el 1096 va quedar en ruïna a causa d’un atac del duc d’Aquitània. La vila de Saint-Macaire, el priorat i l’església (prioral i parroquial) de Saint-Sauveur van patir els efectes dels diferents enfrontaments bèl·lics que van afectar la regió, el 1224, el 1446 i en el segle XVI, durant les guerres de Religió. El 1579 el priorat va passar a mans dels jesuïtes que mantenien l’activitat de la parròquia. El 1583 la mateixa església es trobava en estat de ruïna. El seu abandó i la Revolució van acabar d’afectar el lloc. Ara es conserva l’església restaurada de nau única, bàsicament d’època romànica. Conserva la decoració mural a les voltes del presbiteri, tot i que molt restaurada.

Saint-Macaire
Portal de ponent