Abadia de Fontenay
Abbaye de Fontenay / Fontaneium / Fontanetum

Costa d'Or

Cercador contacte

Costa d'Oront>

Fontenay és una de les primeres cases cistercenques, la seva fundació fou impulsada l’any 1119 per sant Bernat que s'havia establert a l’abadia de Claravall (Aube) i es trobava al seu front, com abat. Bernat de Claravall va comptar amb el suport del seu oncle Rainard de Montbard qui va facilitar el lloc per l’assentament de la primera comunitat en un indret ja ocupat per un eremita. El primer abat de Fontenay fou Godofreu de la Roche-Vanneau. Malgrat tot, el lloc triat no era prou adient i el mateix Rainard en col·laboració amb el bisbe d’Autun van cedir un nou indret proper (Fontaneium) que es va adaptar per aixecar el monestir definitiu. Gràcies al suport rebut va gaudir d’un ràpid desenvolupament i en poc temps ja estava en disposició de protagonitzar noves fundacions cistercenques: Les Écharlis (Yonne, 1131) Sept-Fons (Alier, 1132) i Chérezy (Ain, 1140). A més havia aconseguit aplegar molts beneficis i privilegis, tant pel que fa a l’àmbit religiós com el secular. L’església del monestir es va començar a bastir el 1139 i es va consagrar amb la deguda solemnitat el 1147 i amb la presència del papa Eugeni III.

Fontenay
L'abadia de Fontenay

Fontenay
Abadia de Fontenay

El 1359 Fontenay fou ocupat per les tropes angleses durant la guerra dels Cent Anys, però més endavant seria indemnitzat per les destrosses causades. Després d’un període de recuperació i ja al segle XVI l’arribada del règim comendatari (1547) i els episodis bèl·lics de les guerres de Religió (amb una nova ocupació el 1590) van frenar el seu desenvolupament. Mai es va recuperar del tot, de fet es van perdre algunes estructures del monestir per no poder atendre el seu manteniment, però el monestir va perdurar fins el 1790, suprimit arran de la Revolució. L’any següent el monestir va passar a mans de particulars, els seus béns mobles es van perdre o dispersar però es van poder conservar bona part de les seves estructures edificades malgrat haver-se utilitzat com a fàbrica de paper fins a començament del segle XX. Els treballs de conservació i restauració han permès el seu manteniment en molt bones condicions.

Filiació de Fontenay

Abadia de Claravall (Aube)