Abadia de Saint-Léonard de Corbigny
Abbaye Saint-Léonard de Corbigny / Saint-Pierre / Corbiniacum

Nièvre

Cercador contacte

Nièvre

Corbingny fou fundat des de l’abadia de Flavigny (Costa d’Or) un monestir que havia estat impulsat i beneficiat per Widrad (Wideradus o Waré, ?-747) ell mateix el 720 va fer donació a Flavigny del lloc de villa Corbonis (Corbigny). Segons una tradició, el 780 aquella abadia va demanar ajuda a Carlemany per poder establir un monestir a Corbigny, aquest va acceptar la demanda però l’operació no es va poder concloure fins el 864 quan hi va arribar la primera comunitat de benedictins en època de l’abat Egile de Flavigny. La casa estava dedicada inicialment a sant Pere, però el 882 es va traslladar a Cosbigny una part de les relíquies de sant Lleonard que es guardaven a l’abadia de Tournus (Saona i Loira) el que més endavant faria canviar l’advocació. Inicialment Corbigny mantenia una certa dependència de la casa mare de Flavigny com a priorat però al voltant de l’any 1000 va aconseguir la seva independència tot i que durant molt de temps es van anar registrant conflictes entre les dues cases en aquest sentit, fins el segle XII. Cap el 1200 l’abadia va passar a ser coneguda únicament amb l’advocació de Saint-Léonard.

Corbigny
Abadia de Corbigny

Corbigny
Abadia de Corbigny

Una butlla del papa Eugeni IV de l’any 1435 atorgava indulgències pels qui col·laboressin en la reconstrucció del monestir, afectat per incendis i guerres. El 1562 el monestir fou assaltat pels calvinistes i va patir efectes greus. El 1626 prenia possessió del càrrec el primer abat comendatari, en una època en que es començava a treballar per la reforma de la regularitat de la casa, aquesta va arribar el 1647 amb la seva afiliació a la congregació de Saint-Maur que també es va encarregar de la reconstrucció dels espais monàstics. La Revolució va arribar el 1789 amb l’expulsió dels vuit monjos de la comunitat posant el punt final al monestir. Després el lloc va tenir diverses utilitats, en els darrers temps com a escola i a partir del 2003 com a centre artístic.

Corbigny
Abadia de Corbigny