Priorat de Marcigny
Sainte-Trinité de Marcigny / Marciniacum

Saona i Loira

Cercador contacte Facebook

Saona i Loira

El priorat de Marcigny, la primera casa femenina de Cluny, es va fundar cap el 1055 a iniciativa de l’abat d’aquella casa Hug de Semur (1049-1109) i del seu germà Geoffroy III, senyor de Semur, el qual va facilitar les terres necessàries pel nou establiment. El 1055 es van consagrar els primers altars de l’església prioral de Sainte-Trinité i el 1082 es va beneir de nou, quan ja estaria acabada. El monestir va acollir dones de la noblesa començant per Hermengarda, germana dels fundadors i primera priora de Marcigny, fins i tot hi van professar també dones de l’aristocràcia procedents de terres llunyanes. La casa tenia una nombrosa comunitat femenina i també una de masculina destinada als serveis religiosos de la primera i a tasques administratives, amb prior, església (Saint-Nicolas) i estances pròpies i independents de les de la comunitat de dones. La construcció del priorat s’hauria desenvolupat durant la segona meitat del segle XI i primera del XII, quan es va fer l’església de Saint-Nicolas.

Marcigny
Església de Saint-Nicolas de Marcigny
Del priorat masculí

Cluniacenques

Marcigny
Saint-Nicolas de Marcigny
Marcigny

De l’església de Sainte-Trinité només resten alguns vestigis, era de grans dimensions, una de les esglésies monàstiques més grans de la regió. Era de tres naus amb transsepte on s’obrien tres absis i una capella independent dedicada a la Notre-Dame. Van sovintejar els conflictes entre les dues comunitats, cada una sota l’autoritat del seu propi prior. El 1336 es van separar i els monjos van ocupar exclusivament l’església de Saint-Nicolas que fins llavors tenia també funcions parroquials que es van recuperar el 1620. El 1777 es va inaugurar el palau prioral aixecat sobre el nàrtex de l’església de la Trinité. El 1791 es va suprimir el priorat i el lloc, ja sense comunitat monàstica, va passar a mans de particulars, l’església fou enderrocada abans del final d’aquell segle i la capella de Notre-Dame es va destinar a habitatge fins que el 1810 també fou enderrocada. De l’antic conjunt de dependències del priorat es conserva l’església de Saint-Nicolas, encara que amb moltes modificacions en la seva estructura, algunes restes de l’església de la Trinité, el palau de la priora (s XVIII) i la torre del Moulin, construcció defensiva de començament del segle XV, molt modificada.

Marcigny

Marcigny