Priorat del Val Saint-Benoît
Prieuré du Val Saint-Benoît / Vallis Sancti Benedicti

Saona i Loira

Cercador contacte Facebook

Saona i Loira

Aquesta casa monàstica fou fundada el 1237 a iniciativa de Gautier senyor de Sully, la seva esposa i fill, que van donar el lloc de Val Saint-Benoît als monjos del priorat de Val-Croissant (Costa d’Or) de l’orde de Val des Choues (Val des Choux o Vallis Caulium). El 1240, a la seva mort, Gautier fou enterrat a l’església del Val Saint-Benoît. Amb el pas del temps aquest petit priorat va anar desenvolupant-se gràcies a les nombroses donacions rebudes de l’aristocràcia local. A mitjan del segle XIV la situació havia canviat i sovintejaren els litigis amb la noblesa. Hom creu que el 1359 la casa va resultar incendiada arran d’un assalt en el marc de la guerra dels Cent Anys. El 1541 fou nomenat per Francesc I el primer prior comendatari de la casa, Celse Morin, aquesta nova política i les guerres de Religió van conduir el priorat a la decadència. A mitjan del segle XVII només hi havia un religiós i el monestir es trobava en estat de ruïna, a finals de segle pràcticament havia desaparegut com a casa monàstica. El 1698 fou unit al seminari d’Autun i el 1703 el papa donava la seva conformitat a la supressió. Amb la Revolució, l’antic priorat fou declarat bé nacional i venut (1791). El 1982 hi va arribar una nova comunitat monàstica (Família monàstica de Betlem, de l'Assumpció de la Verge i de Sant Bruno) que actualment ocupa el lloc.

Val Saint-Benoît

Val des Choues