Monestirs
Monestirs de Borgonya
Franc Comtat
Abadia de Vézelay
< anterior Inici França

Borgonya-Franc Comtat

Yonne

següent >

castellano
Cercador contacte Facebook

Yonne

Cap l’any 858, Girard del Rosselló va fundar una abadia femenina al lloc on actualment encara s’aixeca l’església de Saint Pierre, a ponent de la basílica de la Madeleine, i es va posar sota l’autoritat directa de Roma, sense intervenció episcopal. Aquella comunitat no va perdurar en el temps, el 873 el lloc fou destruït per una incursió normanda.

Vézelay
Façana de la basílica actual de Sainte-Marie-Madeleine


BenedictinsCluniacencs

 

Vézelay
La capçalera

Vézelay
Timpà neoromànic


Es va refer més endavant al lloc actual, al cim del turó, i canviant les monges que l’havien ocupat per una comunitat masculina. Al segle XI començà la devoció de les relíquies de la Magdalena. Com altres centres, els monjos de Vézelay s’encarregaren d’aconseguir les relíquies d’un sant; la Magdalena ja era venerada aquí. Hom explica que les restes del personatge bíblic s’haurien aconseguit l’any 882 a ran de la invasió sarraïna que va afectar el lloc de la Sainte-Baume (Var) on la tradició feia que la Magdalena hi va passar els darrers anys de la seva vida i hi fou enterrada. El 1058 el papa va reconèixer oficialment aquelles relíquies. En aquella època s’havia canviat l’advocació de Santa Maria per la de Marie-Madeleine.

Vézelay
El nàrtex

Vézelay
El nàrtex


L’abadia s’havia situat dins l’òrbita de Cluny i la seva prosperitat va fer que es pogués bastir una nova església que hauria de substituir la que s’havia aixecat el segle IX. Una altra església es va començar el 1104, però a causa d’un incendi, es va aixecar de nou entre el 1120 i 1140. Un segon incendi va destruir la capçalera, que es va refer ja en època gòtica.

Vézelay
Timpà del portal central

Vézelay
Sant Joan Baptista, al mainell


Vézelay
Timpà del portal central

Vézelay
Timpà del portal central

Vézelay
Timpà del portal central


El 1279 les autoritats eclesiàstiques es van fer enrere en el reconeixement de les relíquies de la Magdalena i van admetre que les veritables eren les que es trobaven a la Sainte-Baume, lloc on es dirigirà la devoció des d’aquell moment, amb la conseqüent davallada de Vézelay a causa de la pèrdua de pelegrins. El 1567 l’abadia es va secularitzar i el 1569 les Guerres de Religió van afectar el lloc, que fou atacat i saquejat.

Vézelay
Capitells del nàrtex

Vézelay
Portal lateral


A partir de 1790 el lloc esdevingué una església parroquial i amb la Revolució els edificis i les seves obres d’art es van veure afectades. Al segle XIX hi intervingué Viollet-le Duc, que va restaurar l’edifici, el 1840 fou declarat Monument Historique, el que va garantir la seva conservació. La seva importància artística n’ha fet un destí turístic. En el segle XX hi ha hagut intents de restauració monàstica.

Vézelay
Portal lateral

Vézelay
Àngel d'un capitell del portal lateral


Vézelay
La nau central

Vézelay
Interior de l'església

Vézelay
Volta de la nau central


Vézelay
El presbiteri

Vézelay
El deambulatori

Vézelay
La cripta


Vézelay
El "molí místic"

Vézelay
Miracle de sant Benet

Vézelay
David i el lleó

Vézelay
Lluita de cavallers


Vézelay
Portada de la sala capitular

Vézelay
Sala capitular

Vézelay
Restes del claustre


Vézelay
Torre de la façana

Vézelay
Torre del creuer

Vézelay
Eglise de Vézelay
Dibuix (s. XIX)
Imatge de: gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France


Bibliografia
- Michel Nuridsany, Nicolas Bruant. Vézelay, la lumière de l’élan. Ed. Du Huitième Jour. Paris, 2001
 

Situació:

Al ponent de Dijon

Baldiri B. - Gener de 2011 / Actualitzat agost de 2011