Monestirs
Monestirs de
Centre-Val de Loira
Abadia de Déols
Abbaye Notre-Dame de Déols / A Dolense
< anterior Inici França Centre-Val de Loira Indre següent >
castellano
cercador contacte facebook

Indre

La fundació d’aquesta abadia fou obra d’Ebbes el Noble, senyor de Déols, qui l’any 917 va començar els treballs pel seu establiment, després d’un viatge a Terra Santa. La casa s’havia de bastir dins del recinte de la casa senyorial, a més en el mateix acte fundacional, Ebbes va efectuar la corresponent dotació per garantir el funcionament del monestir. D’altra banda el fundador va construïr un nou castell a l’altra riba de l’Indre en el lloc que després seria conegut com Châteauroux, deixant el lloc de Déols per la comunitat monàstica. El primer abat d’aquest lloc fou Bernó (917-926) relacionat amb altres cases monàstiques, especialment l'abadia de Cluny, d’on també fou el seu primer abat (909-927). Com a Cluny, Bernó fou succeït per sant Odó (926-942).

Déols
El monestir de Déols


Benedictins

 


Déols
El monestir de Déols

Déols
El monestir de Déols


A les acaballes del segle X va començar la reconstrucció del monestir, l’església del qual fou consagrada el 1021. Al segle XII s’aixecava de bell nou (el 1107 el papa Pasqual II consagrava un altar). El 1211 va caure el campanar sense provocar danys personals. Al segle XV va patir els efectes de la guerra dels Cent Anys, cosa que significaria el començament de la seva decadència: al segle XVI la casa adoptava el règim comendatari, el 1567 seria ocupat i saquejat i l’època d’inestabilitat es va allargar durant uns anys, tot plegat va fer que el monestir es ressentís de la situació. El 1622 es va decretar la seva secularització, el lloc va passar a mans d’Henri II de Bourbon i poc a poc es van anar perdent les seves estructures, encara es conserva una torre del campanar i alguns elements del claustre, entre altres estructures de menor entitat.

Déols
El monestir de Déols


Déols
El monestir de Déols

Déols
El monestir de Déols

Déols
El monestir de Déols
Dibuix d'Isidore Meyer publicat a Esquisses pittoresques sur le département de l'Indre (1854)
Bibliothèque nationale de France

 

Déols
El monestir de Déols
Postal antiga, col·lecció particular

 

Bibliografia:
- BESSE, J. M. (1912). Abbayes et prieurés de l’ancienne France. Vol. 5. Bourges. Ligugé, París
- FAUCONNEAU-DUFRESNE, Victor Albans (1873). Histoire de Déols et de Châteauroux. Vol. 1. Châteauroux: A. Nuret
- GRILLON DES CHAPELLES (1857). Notice sur l’abbaye de Déols. París: N. Chaix
- HUBERT, Jean (1927). L'abbatiale de Notre-Dame de Déols. Bulletin monumental. Vol. LXXXVI. París: Picard
- SAINT-MAUR, Congregació de (1720). Gallia Christiana in provincias ecclesiasticas distributa. Vol. 2. París: Typographia Regia

 


Situació:

Al nord de Châteuroux

 
Baldiri B. - Juny de 2018