Abadia de Château-Chalon
Castellum Carnonis / Castrum Caroli / Col·legiata de Château-Chalon

Jura següent >

Jura

Una tradició actualment no reconeguda com històrica, feia que aquest monestir femení s’hagués fundat el 665 gràcies a un noble anomenat Norbert i la seva esposa Eusebia, l’església l’hauria consagrat sant Leodegari d’Autun. Més enllà d'això, el primer esment documentat d’aquesta casa figura en una donació de Lotari, datada el 869. En època carolíngia la casa es va veure beneficiada amb nombroses donacions per part dels monarques, hom atribueix a Carles el Calb la construcció d’una fortificació, d’aquí el nom de Castrum Caroli. La comunitat adoptaria la Regla de Sant Benet però a causa del seu estatus social les monges gaudien de molta llibertat de moviments, més endavant es convertiria en un capítol de canongesses seculars. Diverses butlles papals, la primera d’Adrià IV (1154) van atorgar i confirmar al monestir el benefici d’exempció.

Château-Chalon
Entrada al recinte de l'abadia de Château-Chalon

Benedictines

Château-Chalon
Portal de l'església, ara perdut
Il·lustració d'Histoire des Séquanois et de la province séquanoise

Château-Chalon

Va patir els efectes de la guerra de 1479 però es va poder recuperar tot i que en el segle XVIII es trobava en decadència. La institució i les dependències es van perdre amb la Revolució després que el 1792 les monges l’abandonessin, es va enderrocar l’església i també el seu portal que és conegut per una il·lustració. També es va perdre la pràctica totalitat de les altres dependències, l’església de Saint-Pierre, que encara es conserva, és la parroquial aixecada a tocar del recinte monàstic.

Château-Chalon

Château-Chalon