Abadia de Luxeuil
Abbaye de Luxeuil / Luxovium

Alt Saona següent >

Alt Saona

L’antic monestir de Luxeuil fou fundat per sant Columbà, aquest havia arribat a aquesta zona dels Vosges, entre la Lorena i l'Alsàcia, durant la segona meitat del segle VI. Tradicionalment s’admet la data del 590 però és possible que aquesta s’hagi de situar realment pels volts del 570. Columbà es va establir a Annegray en un indret que algunes fonts esmenten que li fou facilitat per Sigebert I (535-575) un dels seus biògrafs esmenta que el lloc ja era ocupat monàsticament en el moment de la seva arribada. Molt aviat va establir-se també al lloc de Luxeuil que seria el centre de la seva activitat monàstica que estaba acompanyada amb la tasca evangelitzadora, una de les característiques del seu moviment. Els antics relats hagiogràfics parlen també d’un tercer monestir que fou erigit al lloc de Fontaine (Fontanas). Columbà estaria al front dels tres monestirs, molt propers i íntimament relacionats.

Luxeuil
L'abadia de Luxeuil

Sant Columbà

Luxeuil
Abadia de Luxeuil

Luxeuil
Abadia de Luxeuil
Interior de l'església

Un enfrontament entre Columbà i la reina Brunilda, llavors vídua de Sigebert I, va fer que el fundador hagués de deixar el regne de Borgonya, el seu exili va acabar a Bobbio on va fundar un nou monestir i hi va morir, el 615. Luxeuil va tenir un ràpid desenvolupament amb els abats successors de Columbà (Eustasius, Waldebertus...) i va crear altres assentaments monàstics a la regió, entre els quals la tradició esmenta el monestir de Lure (Alt Saona) que hauria estat fundat per Deícola, deixeble directe de sant Columbà, també el monestir de Cusance (Doubs), primer femení i poc després ocupat per monjos, i el de Saint-Paul de Besançon (Doubs). El nombre de monestirs sorgits a partir de Luxeuil o vinculats a ell arriba a la cinquantena. Molt possiblement va sortir del seu escriptori el manuscrit conegut com Leccionari de Luxeuil, ara a la Biblioteca Nacional de França, que es pot datar al voltant del 700.

Luxeuil
Leccionari de Luxeuil, detall (c700)
Bibliothèque nationale de France

Aquesta època de bonança va quedar interrompuda per l’arribada de l’exèrcit musulmà que va saquejar el lloc l’any 731, durant l’època carolíngia s’aniria recuperant gràcies a la protecció dels governants, tot i això, encara patiria altres trastorns, com ara les invasions dels normands. El redreçament de la situació no fou fàcil i es va allargar en el temps, als segles XIII i XIV es treballava en la construcció d’una nova església aprofitant una època de certa prosperitat. El 1634 es va afiliar a la congregació de Saint-Vanne. Va desaparèixer com a monestir amb la Revolució però s’han conservat alguns elements de l’antic cenobi, com ara l’església, una part del claustre i dependències d’època moderna que es van adaptar com a seminari.

Luxeuil
Abadia de Luxeuil

Luxeuil
Abadia de Luxeuil
Imatge de sant Columbà, el fundador

Luxeuil
Abadia de Luxeuil
Vitrall modern de l'absis (s XIX)
Escut de l'abadia

Luxeuil
Abadia de Luxeuil
Sant Columbà lliurant la seva regla als monjos

Luxeuil
Abadia de Luxeuil
Sant Columbà multiplicant els aliments per sostenir els monjos

Luxeuil
Abadia de Luxeuil
Sant Gal retirant-se al bosc

Luxeuil
Abadia de Luxeuil

Luxeuil
Abadia de Luxeuil

Luxeuil
Abadia de Luxeuil

Luxeuil
Abadia de Luxeuil

Luxeuil
Abadia de Luxeuil
El palau abacial

Luxeuil
Abadia de Luxeuil
Imatge de sant Columbà (Claude Grange, 1947)

Luxeuil
Abadia de Luxeuil

Luxeuil
Abadia de Luxeuil

Luxeuil
Abadia de Luxeuil

Luxeuil
Abadia de Luxeuil

Luxeuil
Abadia de Luxeuil

Monestir d'Annegray

Fou un dels tres monestirs fundats per sant Columbà en aquesta zona. Era a La Voivre (Alt Saona) i només es conserven algunes restes.

Monestir de Fontaine

L'antic monestir de Fontaine pràcticament ha desaparegut. En aquell lloc s'hi va desenvolupar un priorat depenent de Luxeuil, dedicat a sant Pancraç.

Annegray
Lloc del monestir d'Annegray