Priorat de Marast
Prieuré Notre-Dame de Marast / Sainte Marie-Madeleine de Marast / Marasco

Alt Saona següent >

Alt Saona

La casa de Marast fou fundada des de la canònica agustiniana de Chaumousey (Vosges) a partir de la donació efectuada a aquella abadia per Richard de Monfaucon i Thiébaud de Rougemont l’any 1117. Séhère, que era el fundador i l’abat de Chaumousey, fou també qui es va encarregar de posar en funcionament aquest priorat de Marast. L’arquebisbe de Besançon, Anseric, va confirmar la donació i el 1122 la casa ja tenia activitat. El 1123 el papa Calixt II confirmava la fundació, posteriorment altres papes van atorgar i confirmar la seva protecció sobre Marast. Al segle XIII la casa començava a ésser coneguda amb l’advocació de santa Maria Magdalena. Va mantenir un fort lligam amb Chaumousey fins que el 1611 va passar a dependre de la col·legiata de Dole (Jura). A mitjan del segle XVIII ja no tenia comunitat i a finals de la mateixa centúria la Revolució el va posar a mans de l’Estat i fou venut. Després encara ell lloc va mantenir alguna activitat religiosa però el 1905 va passar a mans particulars i es va convertir en explotació agrícola. L’església que havia quedat sense les naus laterals es va restaurar en el darrer quart del segle XX i primers del XXI.

Marast
El priorat de Marast