l'Illa de França
Abadia de Notre-Dame de Le Lys
Abbaye Notre-Dame du Lys / Lis / Lilium
< anterior Inici França Illa de França Sena i Marne següent >

Sena i Marne

Era un monestir cistercenc femení fundat per Lluís IX de França (1214-1270) amb la col·laboració de la seva mare Blanca de Castella (1187-1252) cap el 1244 els monarques van iniciar la construcció del monestir, la fundació la formalitzaria sant Lluís el 1248, data en que van arribar les primeres religioses. La casa estava situada a poca distància de la residència reial de Melun. La primera abadessa fou Alix de Mâcon sortida de l’abadia de Maubuisson (Val-d’Oise) també obra de Blanca de Castella. Els fundadors també van dotar econòmicament el nou monestir per tal de garantir la seva continuïtat. A la mort de Blanca, aquesta fou enterrada a Maubuisson excepte el seu cor que va quedar dipositat a Le Lys, el 1253. Gràcies a la protecció de la casa reial que es va mantenir en els anys següents, Le Lys va arribar a ser una casa influent i poderosa, la seva comunitat era molt nombrosa i formada per dones vingudes dels estaments més alts de la societat. El rei Felip el Bell (1285-1314) va donar a l’abadia una arqueta amb relíquies de seu avi i fundador sant Lluís, peça que es conserva al museu del Louvre.

Le Lys
Abadia de Le Lys

Cistercenques

Le Lys
Abadia de Le Lys

Le Lys
Abadia de Le Lys

El 1358, durant la guerra dels Cent Anys, el monestir fou atacat i incendiat perdent-se la major part de les dependències el que va obligar a la seva reconstrucció, operació que es va allargar fins el segle XVI i encara durant el segle XVII s’hi van fer més reformes arquitectòniques. El 1624 l’abadessa Marie-Marguerite de la Trémouille-Rohan va reformar el monestir pel que fa a la regularitat que en aquella època s’havia relaxat, aquesta abadessa es va traslladar el 1638 a Jouarre (Sena i Marne) on va morir, el 1655. Al segle XVIII es trobava en decadència, havia perdut poder econòmic a causa de la deficient gestió, de totes maneres es mantingué fins que fou suprimida a causa de la Revolució, el 1792 els seus béns foren venuts. Bona part de les dependències es van enderrocar però encara manté les ruïnes de l’església.

Abadia de Le Lys
Escut de l'abadia de Le Lys