l'Illa de França
Abadia de Notre-Dame de Preuilly
Abbaye de Preuilly / Prulliacum / Prully
< anterior Inici França Illa de França Sena i Marne següent >

Sena i Marne

Monestir cistercenc fundat gràcies al suport del comte de Xampanya Teobald II (c1090-1152) i de la seva mare Adela que era filla de Guillem el Conqueridor. És una de les primeres fundacions del Cister, la sisena segons Janauschek que la situa en l’any 1118. Els fundadors van fer donació del terreny que havien adquirit amb aquesta finalitat a l’abat Esteve Harding del monestir de Cîteaux (Costa d’Or) que hi va enviar la primera comunitat sota la direcció de l’abat Artaud. A banda d’aquell acte també van dotar econòmicament l’empresa, a més els reis de França van actuar també a favor del monestir amb béns i drets diversos. En la seva primera època va ajudar a l’expansió de l’orde participant en la fundació d’altres cases: el 1129 l’abadia de Vauluisant (Yonne), el 1146 l’abadia de La Colombe (Indre) i el 1148 la de Barbeau (Sena i Marne).

Preuilly
Abadia de Preuilly

Preuilly
Abadia de Preuilly

Preuilly
Abadia de Preuilly
Il·lustració de Les monuments de Seine-et-Marne

A més el 1230 s’havia fundat el monestir femení de Mont-Notre-Dame-lez-Provins (Sena i Marne), casa que es va posar sota la tutela de Preuilly però que va desaparèixer com a tal el 1358 a causa de la guerra, encara que es va recuperar més endavant. A mitjan del segle XIV, Preuilly va patir l’ocupació i saqueig per part de les tropes en el marc de la guerra dels Cent Anys, posteriorment l’abadia va aixecar una construcció defensiva per protegir-se de nous atacs. El 1536 va arribar el seu primer abat comendatari: Jacques d'Escoubleau de Sourdis, després bisbe de Maillezais, que va intentar una reforma de la regularitat però no se’n va sortir i aquesta no va arribar fins el 1636. Fou suprimida el 1790, venuda i enderrocada en bona part.

Preuilly
Abadia de Preuilly