l'Illa de França
Priorat de Saint-Loup-de-Naud
Prieuré de Saint-Loup-de-Naud / Naudo
< anterior Inici França Illa de França Sena i Marne següent >

Sena i Marne

Es tracta d’un priorat benedictí depenent de la desapareguda abadia de Saint-Pierre-le-Vif de Sens (Yonne). La casa fou fundada al voltant del 980 en unes propietats donades per Sevinus, arquebisbe de Sens entre 978 i 999, entre les quals hi havia la capella de Naud dedicada a sant Llop. El 1161 hi van arribar les relíquies de sant Llop bisbe de Sens entre el 609 i 623. El portal occidental de l’església és d’aquesta època, al timpà hi figura Crist i els evangelistes, a sota la Mare de Déu i apòstols i a la part baixa sis estàtues-columna amb personatges, separades pel mainell amb la imatge del bisbe sant Llop. Al voltant del priorat es va anar desenvolupant una vila i l’església prioral va prendre també funcions de parròquia. Durant la primera meitat del segle XV el priorat va patir els efectes de la guerra dels Cent Anys. Al segle XVI va tornar la inestabilitat i el 1569 la comunitat només constava del prior i dos monjos, que poc després van abandonar la casa per buscar refugi en altres indrets més segurs. Un cop recuperat el lloc, la vida del priorat es va mantenir en decadència fins la Revolució.

Saint-Loup-de-Naud
Església del priorat de Saint-Loup-de-Naud