l'Illa de França
Abadia de Notre-Dame de Chelles
Abbaye Notre-Dame de Chelles / Cala / Calense / Chelle / Saint-Georges
< anterior Inici França Illa de França Sena i Marne següent >

Sena i Marne

A l’època de Clodoveu I (481-511) Chelles era una de les residències dels reis francs, Clotilde, muller d’aquell monarca, hi va fundar una capella dedicada a sant Jordi que fou seu d’una comunitat de monges que hom creu que seguia la regla de sant Cesari d’Arle. A partir d’aquella primera construcció, cap el 660, la reina Bathilda (c630-680) llavors vídua i regent de Clodoveu II, hi va aixecar un monestir i va fer venir una nova comunitat des de la propera abadia de Jouarre (Sena i Marne) sota la direcció de Bertile, la primera abadessa d’aquesta casa. Chelles també disposava d’una comunitat masculina que estava al servei de les monges, que més endavant seria substituïda per una de clergues i encara més endavant per monjos benedictins. Bathilda, que hi va ingressar com a religiosa, hi va morir el 680 i hi fou enterrada. L’abadia va estar molt relacionada amb la cort, Swanagilda vídua de Carles Martell va passar els darrers dies en aquest lloc. L’abadessa Gisela (800-810) era filla de Pipí el Breu i germana de Carlemany. També van estar en aquest lloc Ermentruda (830-869) esposa de Carles el Calb, i la seva filla Rotruda.

Chelles
Abadia de Chelles

Sant Columbà

Benedictines

Chelles
Abadia de Chelles

Chelles
Abadia de Chelles

A començament del segle XIII el papa Innocenci III (1198-1216) va posar el monestir sota la jurisdicció directa de la Santa Seu. Pel que fa als infortunis, fou víctima d’incendis (el 1220, 1399, 1599...) i de les guerres (en els s XIV-XV i les de Religió del segle XVI). A finals del segle XV es trobava en decadència i havia perdut la regularitat, el 1499 bisbe de París va fer venir monges de Fontevrault per donar-li un nou impuls el que va permetre que poc després participés en els moviments reformadors del monacat col·laborant amb altres comunitats en aquest sentit. La Revolució va suprimir el monestir que en aquell moment encara mantenia una comunitat prou considerable, amb més de cinquanta monges, aquestes monges van haver d’abandonar el lloc el 1792 i a finals de segle el monestir ja s’havia enderrocat, ara només es conserven alguns elements.

Chelles
Escut de l'abadia de Chelles