Només es conserven alguns vestigis de l’abadia de Grandmont, que en el seu temps fou la casa mare de l’orde homònim, el qual es va expandir durant l’edat mitjana a partir d’aquest emplaçament. L’origen de l’orde cal cercar-lo en la figura d’Esteve de Thiers (Esteve de Muret o Esteve de Grandmont), fill del vescomte de Thiers, nascut en aquesta ciutat l’any 1046, que de ben jove viatjà a Itàlia. Després d’una estada a Roma, retornà a l’Alvèrnia i, l’any 1076, es retirà per practicar l’eremitisme en un indret aïllat, a Muret, prop de Llemotges.
Després d’un període de vida solitària, començà a ser conegut pels habitants de la contrada, i ben aviat s’hi aplegaren altres eremites, fins a constituir una comunitat de tipus cenobític. Gràcies a la creixent popularitat d’Esteve, l’establiment rebé el suport i la protecció de la noblesa, i l’any 1112 es consagrà una església al lloc. Esteve de Thiers morí a Muret l’any 1124. La seva iniciativa s’inscriu en els corrents espirituals de l’època que cercaven un retorn a les pràctiques cenobítiques més estrictes i a una vida apartada del món, moviment del qual sorgiren també altres ordes, com la Camàldula, els cartoixans o el mateix orde de Grandmont.
A partir d’aquest primer establiment, es fundaren diversos centres eremítics a la rodalia, fet que culminaria en la creació de l’orde de Grandmont, caracteritzat per una norma de conducta interna —o regla— molt estricta. La Santa Seu reconegué aquesta activitat i, progressivament, aprovà els diferents punts de la seva regla, tot atorgant-li també el privilegi d’exempció. L’orde imposava una rigorosa limitació en la possessió de béns fora del recinte monàstic: els monestirs es mantenien per mitjans propis i a través de la caritat. Tampoc no es permeté la creació d’una branca femenina.

Reliquiari d'Esteve de Muret
procedent de l'abadia de Grandmont
Ara a Saint-Sylvestre (Alta Viena)
Foto de Mossot, a Wikimedia
L’any 1125, ja mort el fundador, la comunitat es traslladà al lloc pròxim de Grandmont. El 1166 es conclogué la construcció d’una nova església, que fou consagrada amb gran solemnitat, en presència de diversos bisbes i abats d’altres monestirs. Els grandmontesos s’expandiren ràpidament pels territoris de l’actual França, on centraren la seva activitat, i arribaren també a la península Ibèrica, on establiren dues cases a Navarra: una a Tudela i una altra a Estella.
El 1189 fou canonitzat sant Esteve de Grandmont, i en commemoració es construí un nou altar decorat amb magnífics esmalts. D’aquest altar, obra paradoxalment contrària a l’esperit de pobresa que defensava l’orde, encara en resten alguns vestigis. L’altar incorporava, a més de les relíquies de sant Esteve, altres arquetes que s’hi afegiren posteriorment, modificant-ne l’estructura original. Actualment, només es conserva una d’aquestes peces, situada a Ambazac, a més de dues plaques esmaltades que es troben al Museu de Cluny de París.

Dos bisbes amb l'arqueta de sant Esteve de Muret
Dibuix d'una miniatura de l'Speculum Grandimontis
Publicada a Histoire de l’abbaye de Grandmont
Després d’una època de certa decadència, el papa Joan XXII impulsà una reforma l’any 1317, donant categoria d’abadia al, fins llavors, priorat de Grandmont. També reduí a trenta-nou el nombre de priorats dependents i agrupà les nombroses cel·les existents fins aleshores. A més, establí un sistema d’elecció de l’abat de Grandmont i dels priors de les diverses cases que en depenien. El 1363, l’abadia de Grandmont patí els efectes de la guerra dels Cent Anys, i molts dels seus priorats també foren víctimes d’episodis de destrucció.
A partir de 1471, l’abadia fou regida per abats comendataris. En aquella data, fou nomenat abat Carles II de Borbó, que, entre altres càrrecs, era també arquebisbe de Lió; d’altra banda, no arribà mai a visitar Grandmont. Aquest règim de comenda es mantingué fins al 1563, quan els monjos recuperaren el dret d’escollir el seu abat. El 1770 es va intentar reformar l’observança de les cases de l’orde, però el rebuig de determinats sectors en provocà la supressió definitiva l’any 1772, oficialitzada mitjançant una butlla papal.

Monjo de Grandmont, segons
Histoire des ordres monastiques religieux et militaires et des congrégations
L’any 1788, els edificis del monestir —reconstruïts sobre estructures medievals— ja es trobaven en estat de ruïna. La major part dels béns mobles es va perdre o es dispersà. Actualment, a Grandmont només hi queden escasses restes, bona part de les quals han estat descobertes en els darrers anys, quan el lloc ha estat objecte d’excavacions i estudis.
Ara a l'església d'Ambazac (Alta Viena)
- AUBERT, R. (1986). Dictionnaire d'histoire et de géographie ecclésiastiques. Vol. 21. París: Letouzey et Ané
- BEAUNIER, Dom (1912). Abbayes et prieurés de l'ancienne France. Vol. 5. Bourges. Abbaye de Ligugé
- BRESSON, Gilles (2000). Monastères de Grandmont. Guide d'histoire et de visite. Le Château d’Olonne: Orbestier
- DU BOYS, Auguste (1855). Inventaire des châsses, reliques, croix, reliquaires, coffres, calices et autre argenterie de l'église de Grandmont. Bulletin de la Société archéologique et historique du Limousin, vol. VI
- FRANÇOIS-SOUCHAL, Geneviève (1962-64). Les émaux de Grandmont au XIIe siècle. Bulletin Monumental, vol. 120-122
- GABORIT, Jean-René (1976). L'autel majeur de Grandmont. Cahiers de civilisation médiévale, núm. 75
- GUIBERT, Louis (1877). Destruction de l’ordre et de l’abbaye de Grandmont. Paris / Limoges: Champion / Ducourtieux
- HÉLYOT, Pierre (1718). Histoire des ordres monastiques religieux et militaires. Vol. 7. París: Coignard
- LECLER, A. (1907). La châsse d’Ambazac. Bulletin de la Société archéologique et historique du Limousin, vol. 57. Limoges: Ducourtieux
- LECLER, A. (1907-1911). Histoire de l’abbaye de Grandmont. Bulletin de la Société archéologique et historique du Limousin. Limoges: Ducourtieux
- PELLICCIA, Guerrino; dir. i altres (1977). Dizionario degli istituti di perfezione. Vol. 4. Roma: Ed. Paoline
- RACINET, Philippe (2015). Abbaye chef d’ordre de Grandmont. Archéologie médiévale, núm. 45
- RACINET, Philippe (2019). Saint-Sylvestre (Haute-Vienne). Abbaye de Grandmont. Archéologie médiévale, núm. 49
- SAINT-MAUR, Congregació de (1720). Gallia Christiana in provincias ecclesiasticas distributa. Vol. 2. París: Typographia Regia