Monestir de Santa Maria del Camp
Monastir del Camp

cercador contacte

Rosselló
Paçà / Passa

La fundació

Tot i que hom ha volgut atribuir-li un origen carolingi, el monestir del Camp va ser fundat el 1090 per Pere Rigald, que va rebre en donació una església preexistent, consta que aquell temple es va reedificar el 1064. Rigald (o Rigau) havia fundat anteriorment el monestir de
Santa Maria de Vilabertran. Ramon Guillem de Rocabertí fou el donant, però es veu que anteriorment ja havia fet donació de la mateixa església al bisbat d’Elna. Això va provocar un plet que fou resolt el 1100 a favor del bisbe.

S’hi va establir un priorat canonical, el primer prior del qual fou un tal Enric. Durant el segle XII el monestir va rebre diverses donacions que van incrementar la seva riquesa.

Monestir del Camp
El Monestir del Camp

Canonges
agustinians

Monestir del Camp

Monestir del Camp
Portada de l’església

Al segle XV havia caigut en decadència i, com altres cases, fou secularitzat el 1592. El 1786 es va fusionar amb la comunitat de Sant Mateu de Perpinyà.

Amb la Revolució, va passar a mans públiques i va esdevenir seu d’un hospital, posteriorment va passar a mans privades i es va beneficiar de diverses obres de conservació i restauració.

Monestir del Camp

Monestir del Camp

Monestir del Camp
Inscripció del claustre

Monestir del Camp

El Camp
Claustre de Santa Maria del Camp
Gravat de H. Arris (s.XIX)
MémoNum - MCEZ de Montpellier

Els edificis

Un gran casal amaga al seu interior una petita església romànica, d’una única nau i que cal situar al segle XI, molt probablement la que es va reconstruir a partir del 1064.

Aquesta església presenta un portal, ara tancat per una reixa de ferro. Aquest portal té el seu interès en la seva decoració escultòrica que cal situar cronològicament en el darrer quart del segle XII i estilísticament com obra del cercle del Mestre de Cabestany. Té dos capitells per banda. A l’esquerra hi ha un capitell amb éssers fantàstics i un segon amb personatges portant una creu el que fa pensar en el tema de la Invenció de la Creu i santa Helena. A la dreta dos capitells més; l’un amb personatges deformes fent sonar unes trompes (motiu que es repeteix sovint en les obres del cercle del Mestre de Cabestany), l’altre amb figures fantàstiques.

El casal també amaga un claustre gòtic primitiu (del 1307), que molt probablement va substituir un d’anterior.

Monestir del Camp
Capitells del portal