Abadia de Psalmodi
< anterior Inici França Occitània Gard

cercador contacte

Gard

Es tracta d’una abadia benedictina d’origen antic, encara que difícil de precisar. Aquest monestir es va aixecar en una antiga illa de la que hom té constància de la seva ocupació pràcticament ininterrompuda des de l’època preromana. Hi ha restes d’enterraments des del segle IV al VIII i d’una església carolíngia potser dels segles VIII-IX tot i que no es pot relacionar amb un establiment monàstic. Malgrat tot, hom considera que els monjos hi van arribar abans de la ocupació sarraïna i que estaria vinculada amb l’abadia de Sant Víctor de Marsella. Al voltant del 725 i arran de l’arribada de l’Islam, aquell primer monestir va desaparèixer. També s’ha suposat que la casa fou restaurada i dotada per Carlemany a finals del segle VIII, segons un diploma del 791, considerat fals. S’ha volgut veure l’abat Teodomir com un parent d’aquell emperador.

Psalmodi
Restes de l'abadia de Psalmodi

Prebenedictins

Benedictins

Al sgle IX comencen a trobar-se documents més fiables que parlen de Psalmodi i de les bones relacions que mantenia amb el poder que en devien fer un centre influent, les donacions al seu favor es multiplicaren allargant-se en el temps fins arribar a reunir una seixantena de priorats d’importància molt diversa, com ara el de Saint-Roman de l’Aiguille o Saint-Julien de Montredon. El 1482 el monestir passava a estar sota la direcció d’abats comendataris i el 1537 la casa fou secularitzada amb el vist-i-plau papal, al·legant la seva situació econòmica, l’estat del lloc i el perill d’atacs corsaris. Els seus béns i beneficis foren administrats en endavant per la col·legiata de Notre-Dame-des-Sablons d’Aigüesmortes. A començament del segle XVIII el lloc es trobava ja en ruïnes i fou venut poc abans de la Revolució. Ara és de propietat particular, darrerament s’hi han fet estudis arqueològics.

Psalmodi
L'abadia de Psalmodi a començament del segle XX