Monestirs
Monestirs d'Occitània
Monestir de Rieunette
Abbaye de Rieunette
< anterior Inici França Occitània Aude

següent >

castellano
cercador contacte facebook

Aude

Fundació

L’abadia de Santa Maria de Rieunette fou fundada el 1162. Es tractava d’un establiment de monges cistercenques que orgànicament depenia del monestir de
Villalonga, que tot i tractar-se d’un centre masculí tenia cura d’aquesta comunitat, possiblement degut a la seva proximitat.

Tenia una comunitat d’unes 40 monges, el papa Innocenci IV va limitar el 1248 l’ingrés de més membres més enllà d’aquesta xifra.

Rieunette
L'església


Cistercenques

Rieunette
L'església des del claustre

Rieunette
Interior de l'església


Decadència

Amb les Guerres de Religió el monestir va quedar abandonat, el 1528 la comunitat es va veure obligada a refugiar-se a Carcassona. El monestir fou saquejat i incendiat el 1568. Els monjos de Villalonga disposaren del patrimoni de Rieunette.

El 1648 es va intentar la seva restauració, però la iniciativa va topar amb l’oposició de Villalonga, que s’havia apropiat dels béns de la comunitat. Es va establir un plet que l’any 1654 va generar un atac armat contra Rieunette, a iniciativa de Villalonga. A causa d’això, les monges es van veure obligades a traslladar-se altre cop a Carcassona on van subsistir fins que el 1761 l’establiment fou suprimit i les monges acollides a Lombez (Gers).

Rieunette
El claustre nou


Recuperació

Des de mitjan del segle XX, el lloc comença a ser arranjat, gràcies a iniciatives populars, llavors pràcticament només en restava l’església. Des del 1998 el lloc està ocupat per una petita comunitat de monges vingudes de l’abadia de Boulaur (Gers, Migdia-Pirineus).

Els edificis

De l’antiga abadia es conserva la seva església, de finals del segle XII, de nau única, molt simple. La resta de construccions són modernes, es tracta de reconstruccions de les dependències que s’havien perdut.

Rieunette
Sala capitular


Bibliografia
- L’abbaye de Rieunette. Ed. Gaud. Moisenay
 

Situació:

A Ladern-sur-Lauquet, al sud de Carcassona

Baldiri B. - Juny de 2009 / Actualitzat desembre de 2010