Monestirs
Monestirs d'Occitània
Abadia de Santa Maria de Villalonga de Carcassès
Abbaye
de Sainte-Marie de Villelongue
< anterior Inici França Occitània Aude

següent >

castellano
cercador contacte facebook

Aude

Fundació

L’abadia cistercenca de Villalonga té el seu origen en un assentament monàstic situat a Compagnes, al nord de l’actual establiment. Aquella primera comunitat es va assentar el 1149 i era formada per monjos procedents de l’abadia de
Bon
afont, a la regió de Comenge.

Després del primer assentament a Compagnes hom troba un seguit de donacions a favor de la comunitat, esmentant el seu cap com abat de Bonnefont i Compagnes. No s’esmenta com abat de Villalonga fins el 1171, quan la construcció d’un nou monestir en l’indret actual ja devia estar avançada.

Villalonga
L'església des del claustre


Cistercencs

Villalonga
Porta de l'església des del claustre

Villalonga
Transsepte dret


Ja el 1164 van rebre la donació de l’església de Santa Maria de la Garriga (a Ribesaltes, Rosselló), on s’hi va establir una granja o priorat, actiu durant els segles següents fins que el 1593 va passar a dependre de Sant Martí del Canigó.

Durant els enfrontaments motivats per les lluites contra els albigesos, que van tenir aquestes terres com escenari, Villalonga es va mantenir dins el marc de l’Església Romana. Això va propiciar que l’abadia es veiés compensada econòmicament amb una part dels béns presos als heretges.

El 1162 els monjos de Villalonga intervingueren  en la fundació de l’abadia cistercenca femenina de
Rieunette, en endavant aquest establiment fou dirigit amb més o menys intensitat des de l’abadia mare.

Villalonga
Escala del dormitori, al transsepte

Villalonga
Galeria del claustre


Decadència i venda

A partir del segle XVI el monestir va entrar en decadència i els abats eren comendataris. Amb la Revolució va acabar la vida del centre monàstic, el 1791 es van posar a la venda les propietats de Villalonga i Compagnes. L’estat de les construccions no era el desitjable, abans del tancament ja s’havia perdut la nau de l’església i amb ella la galeria nord del claustre. Tot fa pensar que les altres tres encara existien.

Villalonga
Claustre amb l'entrada a la sala capitular

Villalonga
Capitells del claustre


Recuperació

El 1916 el lloc fou declarat Monument Historique. Després de passar per diverses mans, el 1963 és adquirit per l’actual propietari i s’hi fan treballs de restauració.

Villalonga
Capitells del claustre

Villalonga
Sala capitular


Els edificis

Es conserva la capçalera de l’església del segle XIII, el primer tram de la nau, el transsepte i la zona absidal, formada per un gran absis central i dues absidioles obertes a cada braç del creuer. Són de planta rectangular. Una escala porta des del braç sud del transsepte al dormitori, a sota del qual i ha la sagristia, la sala capitular i altres dependències.

Al sud es troba el claustre del que només es conserva una galeria, amb bells capitells decorats. Al sud del claustre es troba el refetor, una bella sala gòtica de tres trams.

Villalonga
Capitells de l'església

Villalonga
El refetor


Bibliografia
Benoît Chauvin. Pierres... pour l’abbaye de Villelongue, histoire et architecture. Vol. I i II. B. Chauvin. Pupillin, 1992
Enllaça amb:
Abbaye de Villelongue

Situació:

L’abadia pertany a Saint-Martin-le-Vieil al nord-oest de Carcassona

Baldiri B. - Maig de 2009 / Actualitzat desembre de 2010