Monestir de Sant Andreu de Sureda

Saint-André-de-Sorède / Sant Martí de la Vall / Saint-Martin de Lavall

(Sant Andreu de Sureda / Saint-André, Rosselló, Pirineus Orientals)

Sant Andreu de Sureda

El monestir benedictí de Sant Andreu de Sureda fou fundat cap a l'any 800 pel monjo Miró, que va ser el seu primer abat. Aquell establiment, conegut com Sant Martí de la Vall, estava situat en un altre indret, més al sud, i es va traslladar aquí més endavant. El monestir figura esmentat per primer cop en un precepte de Lluís el Pietós (778-840) datat el 823, quan ja s'havia traslladat i assentat, on s'esmenten les dues cases, de Sant Martí i de Sant Andreu.

En aquell document, Lluís el Pietós li atorga immunitat, el dret d'elecció d'abat i, a més, esmenta la seva condició de monestir benedictí. Altres preceptes de Carles el Calb, dels anys 844 i 869, ho van confirmar. L'any 1109, i a iniciativa del bisbe d'Elna, Sant Andreu va passar a dependre del monestir de Santa Maria de la Grassa (Aude) i es va reedificar l'església, consagrada el 1121, moment en què s'esmenten altres esglésies que hi depenien, entre les quals la de Santa Maria, parroquial de la població que s'havia aplegat al voltant del monestir.

A partir del segle XIII, l’establiment entrava en una època de decadència, que es va anar allargant en el temps. El 1592 fou unit a Santa Maria d’Arles, dependència que va mantenir fins la seva supressió, amb la Revolució. L’església de Sant Andreu és ara la parròquia de la població, l’actual edifici és el resultat de les diverses modificacions i intervencions sofertes en el decurs del temps, tot i que conserva la planta de la primera església. És de nau única, però amb uns passadissos laterals a manera de naus molt estretes. Té un ampli transsepte on s’obren tres absis semicirculars.

Portada
Llinda

La porta principal de l'església té una llinda, que sovint s'ha comparat amb la de Sant Genís de Fontanes, molt propera. De manera anàloga a l'anterior, representa el Crist en una màndorla sostinguda per dos àngels, amb un grup de tres apòstols a cada costat. Sobre aquesta llinda es troba un crismó inscrit en una creu, disposat a manera de timpà, envoltat per una arquivolta amb daus. A mitjana alçada de la façana es troben dos alts relleus encastats al mur que representen lleons devorant animals. Més amunt hi ha un finestral de marbre blanc del segle XI, molt possiblement feta amb elements reutilitzats. Els muntants laterals de la finestra estan decorats amb relleus vegetals, a la part superior dels quals es troben els símbols de dos dels evangelistes (Mateu i Joan). A la part inferior hi ha quatre medallons més, amb els dos evangelistes restants (Marc i Lluc) i àngels tocant unes trompes.

Llinda

El monestir havia tingut un claustre, molt probablement construït a la segona meitat del segle XII. No hi ha restes aparents "in situ", però d'aquí hi procedeixen diversos elements ara situats en altres indrets, com ara a la pica beneitera de Sant Genís de Fontanes. A l'interior de l'església es conserven diversos elements, entre els quals cal destacar l'ara d'altar romànica, decorada amb motius vegetals i envoltada per una sèrie d'arquets característics. Pot ser de la primera meitat del segle XI.

Finestral
Finestral