Abadia de Sainte-Croix de Bouzonville
Abbaye Sainte-Croix de Bouzonville / Busendorf / Bosonis-Villa
< anterior Inici França Gran Est Mosel·la següent >

Mosel·la

Abadia benedictina fundada el 1030 pels comtes de Metz, Adalbert i la seva esposa Judith. La casa estava dedicada a la Sainte-Croix arran d’una relíquia de la Vera Creu portada des de Palestina pel mateix fundador. La primera comunitat va venir de les abadies de Stavelot i Malmedy (Lieja). L’església fou consagrada el 1034 per Teodoric de Luxemburg, bisbe de Metz entre el 1006 i 1047, aquesta esdevindria el panteó familiar dels fundadors. El 1216, el papa Innocenci III li va atorgar una butlla de confirmació dels béns i privilegis aplegats fins el moment pel monestir. Cap el 1380 l’església romànica fou víctima d’un incendi i es va reconstruir de bell nou, una obra que es va allargar molts anys.

Bouzonville
L'abadia de Bouzonville

Bouzonville
Abadia de Bouzonville

Bouzonville

Diversos esdeveniments bèl·lics van afectar el lloc especialment el 1552 i entre el 1630 i 1641. El 1612 es va integrar a la congregació de Saint Vanne i el 1616 hi va arribar el règim de comenda. El 1684 un incendi va cremar el monestir, però a finals de segle ja s’havia restaurat. El 1791, amb la Revolució els religiosos van haver d’abandonar el claustre. Les dependències monàstiques van servir de caserna durant un temps, l’església va recuperar les seves funcions però com a parròquia. Des del 1893 el lloc és ocupat per un centre assistencial. Es conserva l’església començada a finals del segle XIV, bé que modificada a causa de les restauracions efectuades amb el pas del temps i fins èpoques recents, les darreres arran dels desperfectes causats durant la Segona Guerra Mundial.

Bouzonville
Planta de l'església publicada a Les sépultures lorraines à Bouzonville