Mosel·la
Moselle

Abadia de Villers Bettnach

Altres monestirs (descripció simplificada)

Cordeliers de Metz
Cordeliers de Metz

Aquest convent dels franciscans fou fundat a la ciutat de Metz l’any 1230 després que la vídua Odile fes donació d’una casa amb aquesta finalitat i participés en el finançament de la construcció d’una església que es dedicaria als sants Pere i Pau. Fra Jean de Plan-Carpin fou qui es va encarregar de portar l’empresa a bon port.

Cordeliers de Metz
Cordeliers de Metz

El 1512 es va celebrar en aquest convent el Capítol Provincial de França. A començament del segle XVII hi van arribar els recol·lectes que van mantenir el lloc fins la Revolució. Bàsicament es conserva el claustre.

Trinitaris de Metz
Trinitaris de Metz

Els trinitaris tenien un establiment a Metz des de mitjan de segle XIII, en una data anterior al 1265. Van disposar de diversos emplaçaments, des del barri de Mazelle (a la part oriental del centre) el 1266 es van traslladar a l’actual avinguda Ney on van consagrar una església el 1319 i una de nova el 1477.

Trinitaris de Metz
Trinitaris de Metz

El 1522 es van traslladar a un nou indret facilitat per l’abadia de Gorze on van inaugurar una església l’any 1566 que fou substituïda el 1720 per una de nova, que encara es conserva. Suprimit amb la Revolució el convent i l’església han tingut diverses utilitats, des de temple protestant a espai cultural, funció que té en l’actualitat.

Grands-Carmes de Metz

Els carmelites van arribar a Metz a mitjan del segle XIII, abans del 1262. Després d’una curta estada al barri de la Saulnerie, el 1275 es van traslladar a l’indret on es van establir definitivament. L’església es va aixecar entre els anys 1370 i 1415. El 1547 un gran incendi va afectar el convent que va desaparèixer excepte l’església gòtica, que es va salvar.

La reconstrucció es va allargar fins el 1750. La Revolució va portar la supressió del convent i el seu saqueig. L’església fou enderrocada el 1818, el convent es va destinar a caserna i es va reconstruir, el 1919 patiria un incendi que va comportar la seva desaparició. Es conserven restes de l’església.

Longeville
Abadia de Glandières. Longeville

Malgrat una tradició que fixa la fundació del monestir benedictí de Saint-Martin-de-Glandières en l’any 587 i que seria obra d’Arnoald, pare de sant Arnulf (c582-641) aquesta realment s’hauria fet cap els segles VII o VIII. Durant la segona meitat del segle VIII la casa estava vinculada a la reforma impulsada des de l’abadia de Gorze (Mosel·la).

Longeville
Abadia de Glandières, torre

Fou una casa puixant fins el segle XV, després van arribar les calamitats de les guerres de Cent Anys i de Religió. El 1606, en plena decadència, va incorporar-se a la congregació de Saint-Vanne. Fou suprimida el 1793, de 1905 a 1950 el lloc fou ocupat pels franciscans i ara és un centre assistencial.

Salonnes
Priorat de Salonnes

Es tracta d’un priorat benedictí fundat per Fulrad, abat de Saint-Denis (Sena Saint-Denis) des dels voltants del 750 fins la seva mort, el 784. Algunes fonts situen la fundació en l’any 777, l’abat hi va traslladar les relíquies de sant Privat de Mende, que es conservaven a Saint-Denis. El 815 Lluís el Pietós va donar el priorat a l’abadia de Saint-Mihiel (Mosa). El 1602 va passar a dependre del primat de Nancy i poc després patiria els efectes de la guerra dels Trenta Anys. A mitjan del segle XVIII es va restaurar l’església, la que encara es conserva.

Salonnes
Priorat de Salonnes

Gelucourt
Comanda de Gelucourt

En aquest lloc existia una granja del Temple que hom ha volgut relacionar amb la seu d’una comanda d'aquest orde. Pel que fa a la casa hospitalera, aquesta és coneguda des del segle XVI, es conserva una capella que ha sofert moltes modificacions amb el pas del temps.

Cordeliers de Sarrebourg

Convent franciscà fundat el 1265 amb la participació de Godefroy de Castres (Blieskastel) fou una casa influent però el 1552 la ciutat de Sarrebourg i el convent es van veure afectats per la guerra i la seva recuperació fou molt lenta. Encara va patir altres episodis calamitosos fins que la Revolució el va suprimir. Després el lloc es va transformar en caserna, ara només es conserva una capella adaptada com a centre cultural on hi destaquen uns vitralls de Marc Chagall.

Metz
Cathédrale et pont des Basses-Grilles à Metz