Monestirs
Monestirs del Gran Est
Priorat de Saint-Quirin
Prieuré de Saint-Quirin / Cella Godolsadis / S Quirinus
< anterior Inici França Gran Est Mosel·la següent >
castellano
cercador contacte facebook

Mosel·la

Diu la tradició que aquest priorat hauria estat fundat en unes terres de l’abadia de Marmoutier conegudes amb el nom de Cella Godolsadis el que fa pensar en un petit establiment monàstic. Una crònica tardana indica que la cel·la fou fundada per Louis de Dabo, pare d’Helwige (c980-1046, fundadora de l’abadia de Hesse, Mosel·la) i avi del papa Lleó IX. L’advocació de Saint-Quirin va arribar després de la translació a mitjan del segle XI de les relíquies del màrtir romà sant Quirí a l’abadia de Neuss (Rin del Nord-Westfàlia). Tot i que la cel·la formava part de les possessions de Marmoutier, sembla que aquest monestir no hi va enviar monjos fins voltants de l’any 1120, el 1123 es va consagrar la seva església.

Saint-Quirin
Priorat de Saint-Quirin


Benedictins

 


Saint-Quirin
Priorat de Saint-Quirin

Saint-Quirin
Priorat de Saint-Quirin
Imatge de sant Quirí


El 1179 el papa Alexandre III confirmava els drets de Marmoutier sobre el priorat. Durant el darrer quart del segle XIII el priorat donava assistència als malalts de tuberculosi (conegut com mal de sant Quirí) que s’atansaven al lloc per obtenir la intercessió del sant, aquesta funció es mantindria fins l’època moderna. Durant la primera meitat del segle XVIII es va reconstruir l’església i el priorat en estil barroc. El 1767 la casa fou adquirida en comenda i més endavant quedaria secularitzada.

Saint-Quirin
Priorat de Saint-Quirin


Saint-Quirin
Priorat de Saint-Quirin

Saint-Quirin
Escut del priorat de Saint-Quirin
Segons l'Armorial général de France, s XVIII
Bibliothèque nationale de France


Bibliografia:
- BORNERT, René (2010). Prieuré de Saint-Quirin. Les Monastères d’Alsace. Vol. III. Estrasburg: Ed. du Signe
- FISCHER, Dagobert (1875). Le prieuré de Saint-Quirin. Mémoires de la Société d'archéologie lorraine. Nancy: Crépin-Leblond

 


Situació:

Saint-Quirin és al massís dels Vosges, al nord-est de Metz i a ponent d'Estrasburg

 
Baldiri B. - Desembre de 2018