Abadia de Notre-Dame d’Eaunes

Abbaye d’Eaunes / Èunas / Elna

(Èunas / Eaunes, Alta Garona)

Abadia d'Eaunes
Abadia d'Eaunes

Tradicionalment, es considera que aquesta casa cistercenca fou fundada l'any 1150, el seu promotor fou Guillem d'Andozile, arquebisbe d'Aush. A causa de la pèrdua del seu arxiu, no es disposa de dades més concretes. Hom coneix que Simó de Montfort es va hostatjar al monestir la vigília de la batalla de Muret, el 1213.

Abadia d'Eaunes
Abadia d'Eaunes

Era un monestir modest, amb una reduïda comunitat. El 1444, la casa mare de Morimond (Alt Marne) li va unir la casa femenina de l'Oraison-Dieu (situada prop de Muret, com aquesta) que es trobava en decadència, mentre va durar aquesta situació, els abats d'Eaunes, també ho van ser de l'Oraison-Dieu. Les monges no van acceptar mai la dependència d'aquesta abadia, fins que el 1492, la comunitat femenina va desaparèixer a causa d'una epidèmia de pesta, tot i que es va recuperar al segle XVII. El 1489 l'abadia d'Eaunes va adoptar el règim comendatari, tot i l'oposició de la comunitat. El monestir es va mantenir fins a la seva supressió arran de la Revolució, l'any 1791, l'any següent es va posar a la venda. Anteriorment, els pocs monjos de la comunitat ja havien adaptat bona part de les dependències, fins i tot de l'església, per activitats agrícoles.

Abadia d'Eaunes
Abadia d'Eaunes