Hospital i comanda de Saint-Antoine

Hôpital de Saint-Antoine / Saint-Antoine-Pont-d’Arratz / Pont-de-Ratz / Sent Antòni

(Saint-Antoine / Sent Antòni, Gèrs)

Comanda de Saint-Antoine

La comanda de Saint-Antoine té el seu origen en la donació efectuada l’any 1204 de les terres de Cazals i el senyoriu a Pont-de-Ratz als antonians de Tolosa de Llenguadoc. Des de finals del segle XII, aquests disposaven d’un petit hospital que donava servei als viatgers, especialment els pelegrins que transitaven per la Via Podiensis que comunicava Lo Puèi de Velai amb Santiago, passant per Roncesvalls. A partir d’aquella donació es va establir una comanda i hospital en aquest indret, que amb el pas del temps va donar pas a la població de Saint-Antoine-Pont-d’Arratz.

A banda de l’hospital, es va bastir la seu de la comanda i l’església, també es van anar aixecant les cases per a la població i, finalment, tot el conjunt es va fortificar. El comanador governava sobre la mateixa comanda, l’església que hi depenia i exercia certs drets sobre la població. La casa no es va veure afectada directament per les guerres de Religió, però malgrat això, va entrar en decadència, l’hospital es va anar abandonant i va caure en ruïnes. En el darrer quart del segle XVIII ja estava en plena decadència, situació que també patia el mateix orde, que en aquesta època fou suprimit. Els béns dels antonians van passar als hospitalers. D’aquesta casa es conserva la seu de la comanda, en el lloc d’una de les portes d’entrada a la vila closa. També es conserva l’església, on, el 2006, es va descobrir un important conjunt de pintura mural, segurament dels segles XIV-XV.

Portal de la muralla
Decoració mural, dedicada a sant Blai