Abadia de Saint-Michel de Pessan

Abbaye Saint-Michel de Pessan / Pessano

(Pessan, Gèrs)

Abadia de Pessan
Abadia de Pessan

Es tracta d'un monestir benedictí de fundació antiga, figura documentat en el concili celebrat a Aquisgrà l'any 817, tot i que consta que llavors estava en decadència. Segurament era de fundació antiga i hauria patit una incursió islàmica l'any 724. Més endavant va prendre més protagonisme i hauria participat en la fundació d'altres monestirs com ara Saint-Jean de Sorde (Landes), a més de tenir diversos priorats que hi depenien.

Abadia de Pessan
Abadia de Pessan

A mitjan segle IX va quedar afectat per una invasió normanda i més endavant per una incursió sarraïna que l'hauria deixat en decadència. El 1018 va rebre una donació a Saint-Béat (Alta Garona) i va participar en la restauració d'un monestir en aquell indret. En el segle XI, el comte Guillem d'Astarac el va donar a l'abadia de Simorre (Gèrs) amb la voluntat de restaurar-lo. El 1250 l'església fou víctima d'un incendi, però dos anys més tard ja s'havia restaurat i es va poder consagrar, tot i que la construcció de l'edifici es va anar fent en els anys següents, bàsicament és l'església que encara es conserva, restaurada en el segle XIX. Fou sempre una casa modesta, amb una comunitat força limitada, a petició dels monjos, el 1748 es va secularitzar.

Abadia de Pessan
Abadia de Pessan