Priorat de Saint-Jean de Saint-Mont

Prieuré Saint-Jean de Saint-Mont / Sanctus Mons / Sent Mont

(Saint-Mont / Sent Mont, Gèrs)

Priorat de Saint-Mont

Aquest priorat cluniacenc té el seu origen en una abadia benedictina fundada l’any 1050 per Raymond de Saint-Mont després d’un episodi de pesta que va afectar el territori, afectat per aquella situació es va proposar fundar el monestir i ingressar-hi com a monjo.

Inventaire général Région Occitanie

Després de la fundació de la casa amb el suport de Bernat Tumapaler, comte d'Armanyac, va tardar cinc anys a professar, trobant-se amb una comunitat víctima del relaxament dels costums, per això es va acostar a l'abat Hug de Cluny, l'any 1055, i va procedir a la fundació d'un priorat cluniacenc. La decisió va enfrontar el priorat amb l'arquebisbe d'Aush, però va tenir el suport del comte Bernat, que acabaria els seus dies com a monjo en aquesta casa. Els drets del comte van passar a mans de l'arquebisbe, mentre que aquest donava via lliure al priorat cluniacenc renunciant als drets que pretenia sobre el monestir.

El priorat va permetre que Cluny estengués la seva influència en el territori, malgrat això, fou una casa modesta. Va ser víctima de les guerres de Religió, el 1569 fou saquejat i en els segles XVII i XVIII es va anar restaurant. Just abans de la Revolució fou secularitzat seguint el procés que va afectar tot l'orde. La casa monàstica fou venuda el 1795, mentre que l'església es convertia en parròquia. Es conserva l'església prioral, una construcció de nau única, amb creuer. Amb elements de l'edifici del segle XI (braç dret del creuer) i també de les construccions i modificacions posteriors, fins al segle XVII. Conserva capitells de les primeres èpoques.

Escut del priorat de Saint-Mont
Segons l'Armorial général de France (s.XVIII)