Abadia de Saint-Antonin

Abbaye Saint-Antonin / Sancti Antonii

(Sent Antonin / Saint-Antonin-Noble-Val, Tarn i Garona)

La rectoria, amb la capella

Tot i que hom li ha atribuït una fundació anterior, no és fins a l'any 817, en època de Lluís el Pietós, que es troba documentada aquesta abadia de Saint-Antonin. El 825, Pipí I d'Aquitània li donava l'abadia de Saint-Théodard de Montauriol, que hi va dependre fins al 958. La presència de les relíquies del màrtir sant Antoní, portades cap al 887 des de Pàmies, va impulsar la devoció i el desenvolupament de la casa.

El 1090, el monestir benedictí es va convertir en una canònica regular augustiniana que va continuar amb el seu desenvolupament fins que, en el segle XIII, es va veure afectada per la croada Albigesa, el 1212 el monestir i la mateixa vila foren saquejats. Situació que es va repetir a mitjan segle XIV a causa de la guerra dels Cent Anys. En els anys següents es va treballar en la seva recuperació i construcció de noves dependències. Però el 1561, la vila de Saint-Antonin es declarava partidària dels hugonots, el monestir fou ocupat i el 1568 es van cremar les relíquies del sant titular.

Els protestants foren expulsats violentament el 1621. Quan van tornar els canonges, es van trobar amb el monestir destruït i sense mitjans. La Congregació de França es va fer càrrec del lloc fins a la Revolució. Actualment, pràcticament no hi ha restes del monestir primitiu, a banda d'alguns elements escultòrics i algunes restes en l'àmbit arqueològic. En la part inferior d'una construcció d'època moderna hi ha una capella, en un espai considerat anterior a l'arribada de la Congregació de França.

Capella de Notre-Dame
La rectoria, amb restes del monestir