Comanda de Santa Aulària de Sarnon

Sainte-Eulalie-de-Cernon / Sainte-Eulalie du Larzac / La Clau / Lo Vialar de Pasdejòus / La Cavalariá

(Santa Aulària de Sarnon / Sainte-Eulalie-de-Cernon, Avairon)

Santa Aulària de Sarnon

Comanda templera fundada a mitjan segle XII i dedicada a santa Eulàlia, el 1140 ja es troben donacions a favor del Temple en aquest indret i el 1151 l'abat de Sant Guilhem del Desert (Erau) li va donar l'església de Sainte-Eulalie, amb les seves dependències. El primer comanador conegut de la casa fou Pons de Luzençon.

Torre de la muralla

El 1159, el comte de Barcelona, Ramon Berenguer IV, va donar la vila de Santa Aulària i el territori de Larzac i el 1179, el seu fill, Alfons el Cast, va posar la casa sota la seva protecció i li confirmava l'exercici de la jurisdicció civil i criminal sobre aquestes terres. L'any 1221, Jaume I confirmava la seva protecció de la casa templera, malgrat tot, van sovintejar els enfrontaments i litigis amb els comtes de Rodés i altres senyors locals, sobre les seves propietats. El 1234, Grimal de Salles va donar la vila de la Clau als templers de Santa Aulària, que va quedar com a possessió seva fins que al segle XV va passar a dependre de la comanda hospitalera de Canabières. També posseïen el lloc de Lo Vialar de Pasdejòus, la Cavalariá, i el priorat de La Cobertoirada. Quan l'orde del Temple fou suprimit, la comanda de Santa Aulària va passar a mans de l'Hospital, que la va mantenir fins a la Revolució. Consta que la casa va patir un atac en el marc de la guerra dels Cent Anys.

Església
Església