Abadia de Notre-Dame de Simorre

Abbaye de Simorre / Simorra

(Simorre / Cimòrra, Gèrs)

Abadia de Simorre
Abadia de Simorre

Es considera que el monestir benedictí de Simorre (Cimòrra) és d’origen molt antic, la tradició situa la fundació en època de Clodoveu, a començament del segle VI, però no és fins a l’any 817 que es troba documentat en el concili celebrat a Aquisgrà. Abans, però, havia patit atacs islàmics (c 722 i c 920) i normands (c 850). El 983, la seva església, ja reconstruïda, fou consagrada pel bisbe d’Aush.

Abadia de Simorre
Abadia de Simorre

Cap al 940, Guillem Oriol li havia donat el priorat de Sarrancolin (Alts Pirineus) i el 1023 també va rebre l’abadia de Pessan, llavors en decadència, amb la voluntat de recuperar-la. L’any 1034 el seu abat era Odó, de la família comtal d’Astarac. El 1141, va cedir bona part de les terres al voltant de l’abadia per poder assentar a la població que, havia perdut les seves cases a causa d’un incendi, aquest és l’origen de l’actual població de Simorre. A finals del segle XIII va començar la reconstrucció de l’església, que es va poder consagrar el 1309, a mitjan segle XIX, Viollet-le-Duc es va encarregar de la seva restauració, obra que li va donar una fisonomia defensiva que no tenia anteriorment. El 1558 la casa va adoptar el règim comendatari, el primer abat del qual fou Octaviain, la casa es va secularitzar el 1768.

Abadia de Simorre
Abadia de Simorre