Abadia de Saint-Pierre-et-Saint-Paul de Saramon

Cella Modulphi / Medulphi / Abbaye de Saramon

(Saramon, Gèrs)

Abadia de Saramon
Abadia de Saramon

Aquest antic monestir estava dedicat a sant Pere i sant Pau i l’església als sants Víctor i Corona, màrtirs a Síria. L’any 817, Lluís el Pietós va donar aquest indret a l’abadia de Sorese (Tarn), que hi va establir un priorat en una data indeterminada del segle IX. L’any 864, Sorese va quedar destruïda a causa d’una invasió normanda, i per a finançar les obres de reconstrucció, el 904 va vendre el lloc de Saramon a Garsia Sanç, comte d’Astarac.

Abadia de Saramon
Abadia de Saramon
La torre de Saint-Victor, ara perduda

En el moment de la venda, el priorat s'esmenta amb el nom de Cella Modulphi, que segurament seria el nom del seu prior. El pas de priorat a abadia s'hauria efectuat al voltant de 1025, a l'època del bisbe Odó, de la família comtal d'Astarac, antic monjo de Simorre que havia passat a ocupar el càrrec d'arquebisbe d'Aush. Malgrat tot, l'abadia de Sorese va continuar exercint la seva influència sobre aquesta casa. Entre els segles XII-XIV es va anar desenvolupant la nova població de Saramon al costat seu. Hi ha constància que l'any 1315 es va reconstruir el claustre, que després de la Revolució es va desmuntar i dispersar. En els darrers anys de la seva existència, la comunitat monàstica i la mateixa abadia es trobaven en plena decadència, el 1777 es va decretar la seva dissolució, tot i que, quan va arribar la Revolució, encara mantenia algun monjo.

L’església actual és el resultat de les intervencions efectuades sobre un edifici del segle XI que van modificar la seva aparença. De l’església actual cal destacar l’anomenada torre de Saint-Victor, adossada a l’absis central, on en els darrers anys es van descobrir capitells i altres elements arquitectònics antics, malgrat la seva aparença defensiva, originalment seria una capella dedicada al sant titular. Malauradament, el 2023 aquesta construcció es va desplomar, quedant completament en ruïnes i afectant també l’absis de l’església.

Abadia de Saramon
Abadia de Saramon