Abadia de Bonneval
< anterior Inici França Occitània Avairon

Avairon

Fundació

L’abadia cistercenca de Bonneval fou fundada el 1147 a iniciativa del bisbe Guillaume de Caors i des de l’abadia de Mazan (Ardecha). Aviat va esdevenir beneficiària d’un important conjunt de donacions pel que les seves possessions s’estengueren amb rapidesa.

Bonneval
L'abadia

Cistercencs

Bonneval
Entrada a l'abadia

Bonneval
Torre

Esplendor

L’abadia va atènyer el període d’esplendor més elevat durant els segles XII i XIII. Bonneval era un noviciat de l’orde on es formaven els religiosos que després es distribuïen per altres establiments.

Decadència

A partir del segle XIV l’abadia va començar a decaure, la Pesta Negra (1348-1350) la va afectar, el 1375 fou víctima del pillatge amb motiu de la guerra dels Cent Anys. A partir de l’any 1473 el lloc va passar a tenir abats comendataris. Va tornar a patir saqueigs a causa de les guerres de Religió (el 1588).

Bonneval
Església

Clausura

El 1719 el centre monàstic va patir els efectes d’un incendi. El cop de gràcia va tenir lloc amb la Revolució, que va portar a la venda la mateixa abadia, les granges i altres propietats d’on es sustentava. Els edificis i dependències foren saquejades mentre entraven en ruïna.

Renaixença

El 1856 hom va intentar redreçar el monestir, però l’estat en que es trobava el lloc ho va desaconsellar. Des del 1875 una comunitat religiosa, ara femenina, ocupa el lloc restaurat.

Bonneval / Museu de Cluny
Museu de Cluny, París