Altres monestirs de l'Arieja

(Arieja)

(Lesat / Lézat-sur-Lèze)
Abadia de Lesat
Abadia de Lesat
El palau abacial

Els orígens d'aquest monestir no s'han pogut establir amb claredat, tradicionalment s'ha considerat que fou fundat cap a l'any 940 pel vescomte Ató de Tolosa, el primer abat conegut és Adazius, d'aquella època. El cert és que l'any 961 la casa estava sota la direcció de l'abat Garí un personatge cabdal de l'època, ben relacionat i que va intervenir en els afers de diversos monestirs de l'entorn. Segurament es va formar a Lesat, però va esdevenir també abat de Sant Miquel de Cuixà (Pirineus Orientals), Sant Hilari de Carcassona (Aude), Saint-Pierre de Mas-Grenier (Tarn i Garona) i Santa Maria d'Alet (Aude).

Abadia de Lesat
Abadia de Lesat

Garí es va relacionar amb Odó de Cluny, moment en què l'abadia va entrar a l'òrbita de l'abadia borgonyona. L'any 968, va acompanyar el comte Oliba Cabreta a Roma, on van aconseguir unes butlles del papa Joan XIII. Hauria mort cap al 998 a Lesat. Al monestir es veneraven les relíquies de sant Antoni Abat, la tradició explica que el cos del sant fou portat d'Orient per dos monjos de la casa. A mitjan segle XI es va reconstruir l'església, que durant el segle XIV es va ampliar. Ara es conserva el palau abacial del 1744, pràcticament no hi ha restes del monestir anterior.

Abadia de Lesat
Reliquiari de sant Antoni Abat